Obraćanje na sajmu
64

Plenković: Schmidtove odluke su hrabre, ugostit ćemo Vijeće ministara na sjednici

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Među brojnim zvanicama na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2023. je i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji se obratio prisutnima.

"Drago mi je da se današnji sajam održava u kontekstu važnog promijenjnog okolnosnog elementa za BiH, a to je da je BiH od decmbra prošle godine postala država kandidat za članstvo u EU. To je veliki korak naprijed i velika nova vrijednost za zemlju", rekao je Plenković na početku obraćanja.

Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta je nazvao hrabrim te je rekao da one stvaraju okvir za napredak, privredni razvoj i dublju integraciju BiH u EU.

"Za svaki napredak društva potrebno je da političke institucije osiguravaju političku stabilnost. Ona je preduvjet svakom razvoju. Važno je da demokratske institucije budu funkcionalne i reflektiraju volju birača u zemlji. Upravo ovi krupni politički koraci koji su se dogodili prilikom formiranja Vlade FBiH na čemu vam čestitam po meni daju jasan signal i gospodarstvu i svim građanima BiH da je pred BiH razdoblje intenzivnijeg razvoja", mišljenja je Plenković.

Naglasio je da vidi mogućnost intenziviranja saradnje Hrvatske i BiH.

"Hrvatska je važan, rekao bih strateški partner BiH. Trgovinska razmjena je povećana za 50 posto u odnosu na ranije godine, a brojevi već do u ovoj godini govore da je za 10 posto veća nego što je bila u 2022. godini", rekao je Plenković.

Andrej Plenković i Ana Brnabić (Foto: D. S./Klix.ba)
Andrej Plenković i Ana Brnabić (Foto: D. S./Klix.ba)

Dodao je da je Hrvatska do sada investirala 1,3 milijarde eura je Hrvatska i da će investiranje nastaviti u budućnosti. Sutra će se obnoviti aviolinija između Zagreba i Mostara, čime je Plenković izrazio zadovoljstvo.

Hrvatska je odlučna da pomogne BiH u energetskom pogledu, rekao je, i dodao da Hrvatska želi investirati u južnu interkonekciju kako bi BiH bio osiguran plin iz Hrvatske.

"Veselim se da ćemo 20. juna ugostiti cijelo Vijeće ministara BiH i na zajedničkoj sjednici i na stol staviti brojne tačke saradnje i dati politički puls nastavku saradnje. Vjerujem da ćemo to uraditi na dobrobt svih naroda", poručio je Plenković.

Dodao je da je podrška Hrvatske iskrena, prijateljska i dobronamjerna.