Najvažniji susjed
112

Plenković: Svaki korak moramo ispregovarati jer nisu svi prema BiH prijateljski kao Hrvatska

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prilikom dolaska na sjednicu Evropskog vijeća, premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da će odluka o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom biti historijska i da je Hrvatska na tome naporno radila.

"Po svim našim naporima, sve što smo radili od Evropskog vijeća u decembru, pa posjeta Sarajevu, pozitivnog izvještaja koji je usvojen prošlog utorka, dobili smo pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora i u ovom trenutku radimo da sve članice to podrže", kazao je Plenković.

Kazao je da je razgovarao sa predsjedavajućom Borjanom Krišto i da mi da je to historijska odluka Evropske unije, da za Hrvatsku najvažnija susjedna zemlja u kojoj su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod uhvati korak u procesu pristupanja i da je to glavni prioritet.

Rekao je da nije realno da se odlučuje o datumu Međuvladine konferencije, i da sada slijede koraci da Evropska komisija treba pripremiti pregovarački okvir o kojem će raspravljati strukture Vijeća i da će tek onda uslijediti odluka početku pregovora.

"Odluka koja se donosi je historijskog karaktera, a radimo dugo, 2016. kada smo pomogli da BiH podnese zahtjev za članstvo, tada mnogi to nisu htjeli, nije bilo lako ni kad je bio u pitanju kandidatski status, ali ovo se događa isključivo zahvaljujući našim zalaganjima na decembarskom Evropskom vijeću gdje smo formulacijom otvorili situaciju da zahvaljujući reformama BiH uđe u poziciju da se donese odluka", kazao je Plenkovič.

On je naveo da se vodi bitka za formulacije i da se svaki korak do kraja mora ispregovarati jer nisu svi blagonakloni i prijateljski prema BiH kao Hrvatska.