Zaobilaženje države
19

Plinifikacija Rafinerije Brod: Još jedan primjer "dobronamjernosti" službenog Zagreba

S. M.
Foto: Rafinerija Brod
Foto: Rafinerija Brod
Potpisani sporazum iz 2019. godine o plinifikaciji Rafinerije u Bosanskom Brodu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srpske dobio je svoj epilog.

Do te završnice je došlo u četvrtak postavljanjem cijevi ispod rijeke Save, pod okriljem noći, baš kao da su protagonisti bili potpuno svjesni da tu nisu baš "čista posla".

Reakcije bosanskohercegovačkih zvaničnika bile su dosta burne te je Željko Komšić kazao da je riječ o "činu agresije na BiH", dok je Denis Zvizdić u istom smislu rekao da Hrvatska svjesno narušava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Suština sporazuma jeste dogovor dvije privatne kompanije - hrvatskog Croduxa u vlasništvu generala Ivana Čermaka i ruskog Zarubrežnjefta, koji je većinski vlasnik Rafinerije nafte u Brodu, a koji je proveden na inicijativu Rusije, Hrvatske i vlasti manjeg bh. entiteta. Tim dogovorom zaobiđene su institucije Bosne i Hercegovine.

Povodom posljednjih dešavanja razgovarali smo s direktorom BH Gasa Jasminom Salkićem, koji nam je na samom početku kazao da izražava zadovoljstvo uključivanjem državnih organa, posebno Zvizdića, Komšića i Džaferovića, jer je to, prema njegovom shvatanju, jedini ispravan put da se stvari poslože na način kako to regulišu zakoni Bosne i Hercegovine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

BH Gas poštuje procedure

"To je ono što je bio stav BH Gasa sve ove godine i dobro je da su se nadležni uključili. Kroz medije se može vidjeti da su upućeni određeni dopisi prema svima onima koji su trebali da vode računa o tome, odnosno oni koji brinu o državnoj granici i to je generalno dobro. Apsolutno smo sretni zbog uključenja svih onih koji su svojim izjavama dali potporu da se utvrdi tačno šta se gore dešava, odnosno da se samo poštuju zakoni Bosne i Hercegovine i ništa drugo", rekao je Salkić.

Još u oktobru prošle godine u oba doma Parlamenta Federacije BiH donesen je zakon o gasovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska". Za nosioca projekta izabran je BH Gas, kojim bi Federacija BiH, a i sama država, dobila dodatni izvor plina preko Hrvatske i time bi Rusija izgubila monopol koji trenutno uživa. U julu iste godine potpisan je Memorandum o razumijevanju između BH Gasa i hrvatske kompanije Plinacro u smislu realizacije spomenutog projekta. Dok u Federaciji BiH sve ide legalnim putem, bez zaobilaženja državnog nivoa, predstavnici RS-a rade potpuno suprotno.

"To je ono što razlikuje sve druge od BH Gasa. Poštujući zakone ove države, BH Gas je uputio prema Vijeću ministara međudržavni sporazum koji treba da reguliše upravo konekciju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na jugu. Znači to je ono što odlikuje BH Gas od svih drugih kompanija i onoga što se dešava u Republici Srpskoj. Mi idemo legalnim putem, južna interkonekcija je projekt od interesa i za Hrvatsku i za BiH i za energetsku zajednicu, odnosno to je projekt diverzifikacije izvora snadbijevanja. Iz tog razloga BH Gas je sve radio u skladu s procedurama, kako nalažu zakoni ove države", istakao je Salkić.

BH Gas ne može rješavati odnose između Hrvatske i BiH

Zanimljivo je da dok hrvatske vlasti u pregovorima oko Južne interkonekcije ne zaobilaze procedure, u slučaju plinifikacije Rafinerije Brod, rade sve suprotno.

"Mi se tu možemo složiti, ali nije BH Gas adresa za to, realno mi smo kompanija, mi ne možemo voditi politiku dvije zemlje. Ono što je naše, mi poštujemo ono što su propisi Bosne i Hercegovine. Plinacro je državna kompanija, što se tiče juga, poštuje zakone Hrvatske, oni nalažu potpisivanje međudržavnog sporazuma, mi smo to uputili u redovnu proceduru, onako kako nalažu zakoni, a sve ovo gore je stvar, normalno, organa koji treba da ispitaju ili da utvrde da je nešto u redu ili da nije u redu, ali to nije posao BH Gasa" istakao je Salkić te dodao da je BH Gas prije četiri godine upozoravao na određene aktivnosti i sa stručne strane obrazložio da se ovim projektom plinifikacije samo Rafinerije Brod ugrožava sjeverna interkonekcija (Brdo - Doboj - Zenica).

Republika Srpska ne želi diverzifikaciju izvora plina

"To je naše bilo, kako i da li je neko to prihvatio u Republici Srpskoj kao argument, očigledno nije, ali opet kažemo dobro je da su se svi uključili i da se to na kraju krajeva izvede na čistac. Mi i dalje mislimo da je sjevernu interkonekciju potrebno izgraditi u cijelosti, a ne na ovakav način samo za rafineriju. Taj projekt je i energetska zajednica Evropa prihvatila u svim razvojnim projektima, tako da nam nije jasno. Bolje je da idemo u taj projekt nego da se rade neka parcijalna rješenja", tvrdi Salkić.

Vlasti RS-a ne žele povezivanje na plinovod u Hrvatskoj, osim u slučaju Rafinerije nafte Brod i pitanje je da li će južna interkonekcija biti izgrađena s obzirom na ovakav stav, jer je sve moguće zaustaviti na državnom nivou.

"Oni žele samo jedan projekt, a to je projekt iz pravca Srbije, Rača - Bijeljina - Brod - Banja Luka. Nikada nisu iskazali jednu takvu spremnost, izuzev, ako se izgradi ovaj njihov projekt, onda oni kažu da bi s tog projekta mogao biti odvojak za Doboj. To je apsolutno, da kažemo, čudno, jer onda se radi o projektu dužine 400 kilometara za koji treba platiti transport, a konekcija s Hrvatskom je puno kraća" ističe Salkić i dodaje da je blokada južne interkonekcije moguća na Vijeću ministara, ali bilo pi posve nevjerovatno da neko projekt, koji nije usmjeren protiv bilo koga, blokira na taj način.