Skupština KS
1.4k

Podnesena inicijativa da se Radićeva ulica u Sarajevu preimenuje u ulicu Paddyja Ashdowna

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević podnijela je inicijativu da se Radićeva ulica u centru Sarajeva preimenuje u ulicu Paddyja Ashdowna.

Kako je Ćosović-Hajdarević kazala na današnjoj sjednici Skupštine KS, lord Paddy Ashdown je do momenta svoje smrti bio opredijeljen za BiH, zbog čega zaslužuje da jedna ulica u ovom gradu nosi njegovo ime.

"U prilog tome govore njegove izjave, diplomatske akcije, ali i pismo koje je prije svoje smrti, zajedno s bivšim visokim predstavnicima Carlom Bildtom i Christianom Schwarz-Schillingom uputio visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnost Evropske unije Federici Mogherini, a u kojem je iskazao čvrstu podršku BiH i upozorio na uplitanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH", istakla je Ćosović-Hajdarević.

Ona je potom citirala lorda Ashdowna koji je jednom prilikom kazao kako vjeruje u BiH koja je predivna zemlja.

"Lorde Ashdown, mi danas vama poručujemo kako vjerujemo u sebe, a zbog ljudi poput vas vjerujemo i u prijateljsku Veliku Britaniju", poručila je Ćosović-Hajdarević.

Podsjećamo, bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown preminuo je 22. decembra u 77. godini nakon što mu je prošlog mjeseca dijagnosticiran ozbiljan oblik raka mokraćne bešike.

Ashdown je slovio za veoma principijelnog visokog predstavnika u našoj zemlji te je pokrenuo mnoge reforme u BiH, a ostao je poznat po tome što je smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum.

On je podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, a postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. Tu funkciju je obavljao do 30. maja 2006. godine.