Posljedice katastrofe
10

Pogledajte kako izgleda dvorište i unutrašnjost džamije u Donjoj Jablanici, još nije raščišćeno

B. R.
Donja Jablanica nakon prirodne katastrofe (Foto: Čitatelj)
Donja Jablanica nakon prirodne katastrofe (Foto: Čitatelj)
Prošlo je više od 20 dana od katastrofalnih poplava i odrona u Donjoj Jablanici (općina Jablanica), a još nije raščišćen prostor oko džamije u ovom mjestu.

Prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, prostor oko džamije je jedini prostor koji nije raščišćen. Vanjski dio i unutrašnjost ove sakralne građevine su pretrpjeli teška oštećenja i još nije poznato da li će građevina biti upotrebljiva nakon sanacije. Mještani apeluju na nadležne da što skorije raščiste prostor oko i u samoj džamiji.

U poplavama i odronima u Donjoj Jablanici poginulo je 19 osoba. Cijelo naselje je zatrpano kamenjem i muljem, zbog čega je nekoliko dana bio prekinut saobraćaj na cesti M17 Jablanica - Mostar. Još je prekinut željeznički saobraćaj i izgledno je da će to potrajati još koji mjesec dok se ne rekonstruira željeznička pruga. Brojni su oni koji su ostali bez krova nad glavom.

Indicije su da su veliki broj poginulih i velika materijalna šteta posljedica kamenoloma iznad Donje Jablanice, odnosno obrušavanja kamenoloma usljed obilnih padavina na Donju Jablanicu.