Završeni radovi
160

Pogledajte kako izgleda preuređeni Trg Karla Paržika u Sarajevu

S. Š.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Radovi na preuređenju Trga Karla Paržika u Sarajevu su okončani i trg je ovih dana u novom ruhu što ovom dijelu Sarajeva daje jedan novi izgled.

Radovi na rekonstrukciji Trga Karla Paržika započeli su 15. aprila ove godine, a u skladu sa striktnim pravilima propisanim odlukom o HUK-u od Državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika čiju je saglasnost Općina Centar dobila, kao i onu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Trg Karla Paržika zaista izgleda lijepo. Radovi su završeni, postavljene su žardinjere sa ukrasnim cvijećem, nove kante za otpatke, nova rasvjeta... ", saopćio je načelnik ove sarajevske općine Srđan Mandić.

Radove je izvodila firma "Flex Invest" d.o.o. Sarajevo, a za realizaciju ovog značajnog infrastrukturnog projekta iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 527.145 KM.

Kako su ranije saopćili iz ove Općine Centar, trg je preuređen s namjerom da se osigura pješačka zona koja će osim vizuelnog i estetskog poboljšanja, pružiti i sigurnosni aspekt stanovnicima centralne gradske općine.

Trg Karla Paržika zaista izgleda lijepo. Radovi su završeni, postavljene su žardinjere sa ukrasnim cvijećem, nove kante za otpatke, nova rasvjeta... Novo, ljepše lice našeg Centra kakvo zaslužuje❤️ Idemo dalje 🖐️

Posted by Srđan Mandić on Thursday, August 15, 2024

Karlo Paržik je dobio svoj trg u Sarajevu u novembru 2008. godine kada je tadašnja gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac zajedno s unukom Karla Paržika otkrila ploču s imenom Karla Paržika po kojem će se zvati trg ispred crkve Sv. Josipa na Marijin Dvoru.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Projektovao je mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte.