Završen proces glasanja
0

Policija reagovala na biralištima u Tuzli, građani i stranke prijavljivali nepravilnosti

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Građani Tuzle danas su u imali priliku birati novu zakonodavnu i izvršnu vlast na lokalnom nivou, a prema podacima Gradske izborne komisije, izlaznost je iznosila 40,28 posto. Građani i političke stranke su prijavljivali nepravilnosti na određenim biračkim mjestima, zbog čega je reagovala policija.

Na području Tuzle danas je na okvirno 60 lokacija bilo otvoreno 155 redovnih biračkih mjesta i dva za glasanje u odsustvu, a formirano je i 12 mobilnih timova, posredstvom kojih je pravo glasa moglo ostvariti 499 građana.

Prema odluci CIK-a BiH, u centralni birački spisak za lokalne izbore za izbornu jedinicu Tuzla je upisano ukupno 111.514 birača, a svoje biračko pravo je ostvarilo njih 40,28 posto.

"Na devet biračkih mjesta kasnilo se sa početkom rada biračkih odbora u trajanju od pet do 60 minuta. Kao razlozi kašnjenja su navedeni pregledanje objekata od Uprave policije MUP-a TK, prebrojavanja glasačkih listića te pokretanje optičkih skenera", kazala je predsjednica Gradske izborne komisije Asja Kravić.

Prema njenim riječima, tokom izbornog procesa nisu zabilježeni veći problemi. Kazala je da je Gradska izborna komisija u toku izbornog dana od građana i političkih subjekata obavještena o određenim dešavanjima u nekoliko mjesnih zajednica. Riječ je o mjesnim zajednicama Kiseljak, Miladije, Gornja Tuzla, Solina, Simin Han, Brčanska Malta i Požarnica.

"Policija je odmah o tome obavještena", dodala je Kravić, istaknuvši da je na biračkim mjestima u mjesnim zajednicama Ljubače i Husino došlo do kratkotrajnog napajanja električnom energijom, ali je problem brzom reakcijom riješen.

Proces glasanja na području Tuzle nadzirala su 1.353 akreditovana posmatrača koji su predloženi od političkih subjekata. Također, 1.223 posmatrača su bila imenova u ime udruženja.