Mijenjaju se pravila igre
98

Političko proljeće Stanivukovića i SNSD-a: Gradnja hotela "Palas" u Banjoj Luci na vakufskoj zemlji

L. H.
Idejno rješenje hotela
Idejno rješenje hotela
Kontroverze vezane za izgradnju novog hotela "Palas" u centru Banje Luke ne prestaju da intrigiraju javnost. Nedavno je gradonačelnik Stanivuković istaknuo kako će hotel biti visok 110 metara te da će to biti nešto što do sada nije rađeno na ovim prostorima.
Od samog početka pominjanja potencijalne gradnje novog hotela "Palas" u centru Banje Luke, pojavili su se brojni problemi. Prvenstveno, zvanični dokumenti potvrđuju da je to zemljište bilo uvakufljena imovina Islamske zajednice BiH. Dakle, utvrđeno je da je ta parcela u gruntu i katastru ubilježena kao njihov vakuf. Međutim, kako su još 2017. godine kazali iz Islamske zajednice, zemlja je oduzeta, te se tu više ne može ništa učiniti.

Odluka Ustavnog suda BiH

"Nažalost, isrcpili smo sve mogućnosti i Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio našu apelaciju. Taj proces je okončan u 2017. godini. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Velikom Vijeću, u predmetu broj AP 4688/14, rješavajući apelaciju MIZ Banja Luka, na sjednici održanoj 19. aprila 2017. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu", pojasnili su tada iz banjalučkog Medžlisa.

Drugi problem vezano za lokaciju novog hotela "Palas" jeste činjenica da je to mjesto nacionalnog spomenika, kako su prije dvije godine kazali iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Sada, gradonačelnik Stanivuković na zvona se hvali novim projektom u centru grada, čiji je investitor kompanija "Zepter".

"Kada je riječ o samom projektu, potrebno je reći da će hotel biti visok oko 110 metara, vrijednosti između 60 i 70 miliona KM. Riječ je o izuzetno modernoj i izazovnoj arhitekturi. Primjera radi, na 11. spratu će biti veliki balkon, koji će da prkosi gravitaciji. To je nešto što dosada nije rađeno na ovim prostorima", rekao je Stanivuković.

Nacionalni spomenik

Krajem 2021. godine, pomenuti Zavod je apelovao na Gradsku upravu da ishitrenim akcijama i istupima ne izlazi iz okvira legalnih procedura u postupku pribavljanja uslova i mjera, te saglasnosti na projektnu dokumentaciju, i da ne dovodi u pitanje prethodno usaglašene stavove uključenih institucija i investitora.

"Svi želimo da se situacija oko tog objekta konačno riješi na najbolji način, ali to nije moguće bez dobijanja propisanih saglasnosti nadležnih institucija, utemeljenih na stručnim stavovima i procjenama", objasnili su tada u Zavodu.

Jasna Milešević, direktorica Zavoda tada je govorila da se radi o veoma komplikovanom projektu, te da nije čudno zašto stoji tolike godine.

"Onakva istupanja, bez konsultacija sa ostalim uključenim stranama u samom procesu, mogu da dovedu do problema samog investitora. To je nacionalni spomenik, a Gospodska ulica je proglašena kao ambijentalna cjelina i nalazi se na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH. Dok stoji na privremenoj listi mjere zaštite propisuje nadležni Zavod, u ovom slučaju mi", poručila je ona.

Međutim, sada je komentar direktorice Milešević bio nešto drugačiji. Za Klix.ba Jasna Milešević je kazala kako ne želi da bude babaroga, te da prihvata mogućnost da će novi hotel “Palas” se sjajno uklopiti u eksterijer centra Banje Luke.

"Glupo mi je da se bavim čaršijskim pričama. Kod nas u Zavod još nije došao nikakav konkretan zahtjev. Došao je plan rušenja ovog postojećeg dijela, međutim, spratnost novog objekta je još uvijek ista kao na starom regulacionom planu. Ništa novo nije stizalo u Zavod, da bi mi sada mogli konkretno raspravljati o spratnosti hotela", komentariše Milešević.

Kako je direktorica dalje dodala, to idejno rješenje koje se već par mjeseci "provlači" kroz medije, Zavodu nije stiglo, niti im se, kako tvrdi, na tom fonu iko obradio.

"Ne kažem da se hotel možda neće savršeno uklopiti i sa tom spratnošću. Ne želim odmah na prvu odbijati, da ne ispadnem uvijek babaroga. Čekam da zahtjev dođe u Zavod pa da mogu konkretno nešto prokomentirati, a za sada su to samo nagađanja", kaže Milešević.

Na kraju je kazala da je kroz razgovor s kolegama arhitektama koji su uključene u taj projekat, saznala da čak ni oni nemaju završenu zvaničnu verziju.

Politička previranja

Inače, projekat novog hotela "Palas" od samog početka podupire gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, te je zbog toga dobivao osudu od strane vladajućih stranaka RS-a. Međutim, kako politički odnosi između gradonačelnika Stanivukovića i vladajućeg SNSD-a zatopljavaju, tako se danas sve manje može čuti kritika na račun aktuelnog projekta, pa čak i od onih koji su zvanično zaduženi za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa Republike Srpske, samim tim i Bosne i Hercegovine.