Uoči 11. jula
205

Ponovo provokacije: Uz cestu Bratunac - Potočari postavljene fotografije pripadnika VRS-a

F. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kako se bliži obilježavanje genocida u Srebrenici 11.jula i kolektivna dženaza, tako se i povećavaju provokativne radnje usmjerene prema žrtvama genocida. Kao i 2022. godine na regionalnom putu Bratunac-Potočari postavljene su slike poginulih pripadnika VRS-a.

Fotografije su, kako navodi RTRS, postavili potomci poginulih i predstavnici Organizacije porodica poginulih iz Srebrenice i Bratunca. Osim fotografija poginulih vojnika, postavljene su fotografije i civilnih srpskih žrtava.

Jasno je da ovakve akcije u vrijeme kada se obilježava genocid u Srebrenici nemaju bilo kakve veze sa sjećanjem i odavanjem počasti žrtvama, nego su provokativne aktivnosti čiji je cilj relativizacija zločina.

Podsjećamo, prije dvije godine na putu koji iz Bratunca vodi ka Memorijalnom centru Potočari uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, na dužini nešto većoj od dva kilometra, postavljen je niz fotografija.

Policija je tada naredila uklanjanje ovih fotografija, a Tužilaštvo Republike Srpske zbog toga je podnijelo krivičnu prijavu protiv Srđana Rankića, načelnika općine Bratunac.

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će se klanjati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica -Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da će ove godine zajedno biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine.