Pisali NYT, BBC,...
34

Poplave u BiH tema u regionalnim i svjetskim medijima: "Ne sjećam se ovakve krize od kraja rata"

N. Ž.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Katastrofalne poplave pogodile su danas dijelove Bosne i Hercegovine, što je bila tema i u brojnim regionalnim, ali i svjetskim medijima.

Britanski javni servis BBC piše kako je u BiH zasad potvrđeno 16 žrtava, te da je najviše pogođen grad Jablanica.

Istakli su da su poplave pogodile i susjednu Crnu Goru, s tim da je šteta mnogo manja u ovoj zemlji nego u BiH.

The New York Times u svom tekstu ističe da se cijela sela nalaze u potpunosti pod vodom, te da je skoro nemoguće doći do njih.

Ovaj američki list također navodi da su, prije ove oluje i ogromne količine padavina, Bosna i Hercegovina i ostatak regiona imali sušu tokom ljeta, te da su zabilježene rekordne vrućine.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje se nalazi Jablanica, Ljudevit Marić je za agenciju Reuters rekao kako se nastavlja potraga za nestalim osobama.

Za ovu agenciju je izjavu dao i Darko Jukan, glasnogovornik Vlade HNK, koji je istakao da "ovakva kriza nije viđena od rata 1992. do 1995. godine."

Poplave u BiH su tema i među regionalnim medijima. Srbijanski Danas tako napominje na veliki broj osoba koje su obećale pomoć pogođenim područjima, izdvajajući predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je obećao po 50.000 KM pomoći za pet najviše pogođenih općina, te gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, na čiji prijedlog je Grad Sarajevo izdvojio 100.000 KM pomoći.

U Hrvatskoj su mediji također pisali o ovim vremenskim nepogodama u BiH. Tako Jutarnji list ističe i ambasadora Hrvatske u BiH, za kojeg kaže da je posjetio općine Kiseljak i Kreševo koje su među najteže pogođenima katastrofalnim poplavama.

Također su citirali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je izjavio da je država koju vodi spremna pomoći Bosni i Hercegovini na različite načine.