BiH
26

Popravljen kvar na kablu zbog kojeg je veliki dio Sarajeva danas bio bez vode

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novi val kvarova i poremećaja u opskrbljivanju vodom potrošača u Sarajevu prouzrokovao je danas velike frustracije korisnika usluga KJKP Vodovod i kanalizacija, a iz ovog javnog preduzeća ponovo mole za razumijevanje i ističu da su njihove ekipe na terenu i završavaju popravke.

U posljednjem saopćenju za javnost podsjećaju da je još u pet sati jutros nestalo struje na trafostanici Blažuj koja snabdijeva glavno izvorište Bačevo i sve bunare sa kojih se distribuira voda prema većem dijelu Kantona Sarajevo. To je dovelo do smanjenja dotoka vode, a nakon prvobitnih problema uslijedio je novi prekid u napajanju strujom u 7:30 sati.

Nakon ponovnog uspostavljanja napajanja, postepeno su uključivani svi pumpni agregati, a kada se pokušalo uspostaviti snabdijevanje rezervoara Mojmilo došlo je do poremećaja u vodosnabdijevanju dijelova grada od Dobrinje pa sve do Baščaršije.

Iz ViK-a kažu da su dispečeri Elektrodistribucije radili zajedno sa njihovim uposlenicima tražeći šta uzrokuje prekide u napajanju električnom energijom. Stoga su morali pojedinačno mjeriti napon i struju bunara i istraživati lokacije kvara na elektrokablovima.

Na kraju je ustanovljeno da je došlo do kvara na 10-kilovoltnom kablu između dva mojmilska bunara pa se krenulo u njegovu popravku. Do 16 sati postepeno je dolazila voda u česme na području cijelog Kantona Sarajevo, a ekipe su još uvijek na terenu i završavaju popravke.

"Naglašavamo da današnji poremećaj u vodosnabdijevanju nije planiran već je nastupio kao posljedica kvara", kažu iz ViK-a. Ni ovoga puta nema ni riječi o bilo kakvim smanjenjima računa za vodu ili drugim načinima kompenzacije potrošačima koji su ponovo neočekivano ostali bez ovog važnog resursa.