Pravne nesigurnosti
110

Poruka Amerikanaca: Secesionisti iz RS-a pokušavaju preuzeti državnu imovinu, to je alarm i za investitore

N. Ž.
Michael Murphy, ambasador SAD-a (Foto: A. K./Klix.ba)
Michael Murphy, ambasador SAD-a (Foto: A. K./Klix.ba)
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini nastavila je s kritikama upućenim vlastima u Republici Srpskoj, a ovog puta su govorili o neustavnom preuzimanju državne imovine, kao i saradnju sa sankcionisanim firmama u ovom entitetu.

Ambasada SAD-a je fokus stavila na investicije, podijelivši svoj savjet kojeg daju stranim investitorima koji planiraju ulaganja u manji bh. entitet.

"Potencijalni investitori žele znati gdje je novac prije planiranja ulaganja. State Department je objavio analizu stanja za investicije u BiH za 2024. godine, gdje se investitorima savjetuje rigorozna pravna provjera prije investiranja u Bosnu i Hercegovinu. Važno je izbjegavati izloženost sankcijama SAD-a i potvrditi prava na vlasništvo zemljišta kako bi se izbjegla eventualna uključivanja u nelegalne i/ili neustavne aranžmane", kažu iz Ambasade SAD-a.

Dalje napominju da su ovi savjeti posebno važni za entitet RS, gdje je situacija po ovom pitanju kritična.

"Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionističke aktivnosti lidera, napori da se neustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka Visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno komplikuju poslovno okruženje", ističu iz Ambasade SAD-a.

Za kraj su podijelili još jedan bitan savjet za sve koji planiraju da investiraju u BiH, odnosno u entitet RS.

"Potencijalni investitori trebaju potražiti pravno savjetovanje kako bi se informisali o uticaju odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024. godine, koje su presudile u dva slučaja da entiteti nisu nadležni za raspolaganje državnom imovinom na bilo koji način, uključujući prijenos vlasništva, zakup, koncesiju ili privremenu upotrebu. Sud je također jasno stavio do znanja da svako preusmjeravanje državne imovine predstavlja raspolaganje, što je izričito zabranjeno", stoji na kraju objave američke ambasade.