Prvi radni dan - nedjelja
10

Poruka Lukića nakon potpisivanja ukaza: Više neće biti pritisaka stranaca na Službeni glasnik RS-a

N. V.
Screenshot: RTRS
Screenshot: RTRS
Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić je nakon potpisivanja dva ukaza predsjednika RS-a Milorada Dodika o visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH poručio da više neće biti pritiska međunarodne zajednice na instituciju na čijem je čelu.
"Samim ovim činom potpisa je počela procedura objavljivana ukaza predsjednika i samih zaključaka koje je donijela NSRS", rekao je on, a ubrzo nakon toga je ukaz i objavljen u Službenom glasniku RS-a.

On je kazao da međunarodna zajednica vrši pritisak na institucije u RS-u, uključujući i Službeni glasnik na čijem je čelu od jučer nakon ostavke prethodne direktorice.

"Žao mi je što je u prethodnih nekoliko dana stvorena klima u kojoj bilo ko može vršiti pritisak na institucije RS-a, pa i Službeni glasnik. Za nas je danas bio obični radni dan iako je nedjelja, ali smo svjesni koliko su važne ove odluke stoga smo došli danas na posao i vrijedna ekipa Službenog glasnika je došla da obavi to", rekao je Lukić za RTRS.

Prokomentarisao je i političke okolnosti u kojima dolazi na funkciju predsjednika Službenog glasnika, ali nije govorio o krivičnoj odgovornosti koja bi ga mogla "stići" ukoliko Tužilaštvo BiH sada bude radilo svoj posao, koji im je olakšao Christian Schmidt donošenjem izmjena.

"Mi ćemo se ovako odnositi prema svim važnim odlukama u narednom periodu i poručujem da više neće moći da se vrše bilo kakvi pritisci na Službeni glasnik jer je on osnovan u januaru 1992. godine, tada je objavljivao svoje prve odluke i stariji je od Kancelarije visokog predstavnika ili bilo koje druge institucije koja je nastala nakon Dejtonskog sporazuma", poručio je Lukić.

Inače, prema izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je prethodni vikend donio visoki predstavnik te su i stupile na snagu, onaj ko ne poštuje odluku visokog predstavnika ili Ustavnog suda BiH može očekivati kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

S obzirom na to da je objavljivanje Dodikovih ukaza suprotno onome što je Schmidt donio, sada Tužilaštvo treba procesuirati direktora Službenog glasnika.

U Schmidtovom zakonu se navodi i da može dobiti manju kaznu ukoliko upozna svog nadređenog o tome da bi objavljivanje značilo krivično djelo, a krivice može biti oslobođen ukoliko upozna Tužilaštvo s pritiscima da počini krivično djelo.

Međutim, on je jučer, nakon stupanja na funkciju, a i svojim izjavama nakon potpisivanja ukaza danas, pokazao da ga nije strah zatvora te da je svjestan onoga što čini.