Fotofiniš krize
487

Posljednja šansa za dogovor: Gdje tražiti kompromis o izbornom zakonu

S. H.
Bakir Izetbegović i Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović i Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kada je nametao tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik Christian Schmidt je poslao poruku liderima stranaka: "Očekujem vas s idejama u augustu i spetembru". Sve ukazuje da ukoliko ne bude dogovora, Schmidt će nametnuti i politički segment izmjena izbornog zakona.

Lideri stranaka za sada ne spominju niti se uopšte priča o eventualim sastancima o ovoj temi. Svi su okupirani predizbornom kampanjom i šanse da se domaći politički predstavnici u narednih mjesec i po nađu za istim stolom o ovoj temi su minimalne.

To u trenutnim okolnostima predstavlja veći pritisak na stranke sa sjedištem u Sarajevu. Zašto? Iz jednostavnog razloga što je visoki predstavnik svojim dosadašnjim postupcima jasno dao do znanja da je spreman intervenisati i nametnuti izmjene zakona. A to nametanje bi išlo u pravcu kojim je HDZ mnogo više zadovoljniji nego sve stranke sa sjedištem u Sarajevu.

Draft koji je ranije objavljen otkrio je u kojem pravcu bi Schmidt mogao ići, bez obzira da li će mijenjati neke segmente u smislu uvođenja cenzusa za izbor delegata iz kantona u federalni Dom naroda. To HDZ-u trenutno daje nešto komotniju poziciju te oni i ne moraju insistirati nužno na posljednjoj rundi pregovora.

Ipak, silne pozive na kompromis i konačni dogovor ne treba odbaciti, ali je potrebno definisati gdje je i u kojoj mjeri je potrebno tražiti prostor za dogovor. A taj prostor bi se mogao tražiti jedino na pitanju ovlasti Doma naroda FBiH. Ukoliko bi se stranke mogle dogovoriti o reduciranju ovlasti ovog zakonodavnog tijela, onda bi se o konačnom rješenju i ispunjavanju određenih zahtjeva Hrvata, ali i stranaka iz Sarajeva moglo govoriti.

Zahtjevi koji su išli u pravcu reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH zasnivali su se uglavnom na definisanju liste onoga što je vitalni nacionalni interes te svođenje tog organa na odlučivanje o vitalnom interesu. HDZ do sada nije pokazao spremnost za se ide u redukciju Doma naroda, a to je odbijeno i na pregovorima u Neumu.

Međutim, ovlasti Doma naroda su jedino polje gdje HDZ može očekivati spremnost stranaka iz Sarajeva da se pronađe dogovor. Barem tako sugeriraju političke poruke odaslane iz Sarajeva u prethodnom periodu.

Treba istaći da je u entitetu Republika Srpska uspostavljen upravo takav sistem, s obzirom da je Vijeće naroda zaduženo i ima ovlasti isključivo da raspravlja o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa. Sva druga pitanja i zakoni smatraju se usvojenim njihovim usvajanjem u Narodnoj skupštini RS-a.