Sarajevo
348

Postavlja se završni sloj asfalta na kružnom toku na Devetoj transverzali, nazire se kraj radova

N. Ž.
Kružni tok na Devetoj transverzali (Foto: Ministarstvo saobraćaja KS)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta objavio je da se radovi na kružnom toku na Devetoj transverzali, te da se bliži kraj radova na ovoj dionici.

"U sedmici koja je pred nama počinje postavljanje završnog sloja asfalta i na mostu koji se spaja na kružni tok", dodao je Šteta u objavi na svom Facebook profilu.

Ministar saobraćaja KS je još dodao kako je Deveta transverzala "jedan od najvećih projekata cestovne infrastrukture" koje realizuje ovaj resor.

"Ponosan sam i sretan što se bliži završetak radova, obzirom na sve izazove koje smo imali. Sve će biti lakše, ugodnije i bolje kad se IX transverzala spoji sa autoputem i kada budemo imali cjelinu koja će olakšati putovanje, smanjiti gužve i povećati sigurnost", napisao je Šteta.

Po završetku svih radova bit će spojen autoput i Deveta transverzala, obje na području Općine Novi Grad, što će značajno rasteretiti saobraćaj u ovom dijelu Sarajeva.

Riječ je o dionici dugoj 650 metara, vrijednost projekta je 3,9 miliona eura, a izvođač radova je kompanija Euro-asfalt. Prema podacima nadležnih, za izgradnju Devete transverzale do sada je uloženo 14 miliona KM.

Jedan dio radova se finansira sredstvima Evropske investicione banke (EBRD).

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekt u oblasti saobraćaja koji se realizira na području općine Novi Grad Sarajevo, a investitori ovog projekta su Ministarstvo saobraćaja KS, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.