"Nema razloga za paniku"
83

Potencijalna klizišta u Sarajevu: U opasnosti bi mogla biti dva naselja, problem nastao na području RS-a

I. Sa.
U Sarajevu je danas održana konferencija za novinare direktora Kantonalne civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženana Brkanića i resornog ministra Bojana Bošnjaka koja se tiče potencijalnih opasnosti od klizišta na lokaciji Bistrički potok.
Kako je rekao ministar Bošnjak, održan je niz sastanaka te timovi stalno zasjedaju zbog ove teme, a prema njegovom mišljenju, nema razloga za paniku.

Press konferencija o potencijalnim klizištima u Kantonu Sarajevo

Posted by Klix.ba on Friday, October 11, 2024

"Fokusirani smo na ovaj zadatak i maksimalno radimo da držimo situaciju pod kontrolom", dodao je on.

Napomenuo je upućeno nekoliko naredbi te doneseno nekoliko zaključaka.

Foto: Klix.ba/ V.D.
Foto: Klix.ba/ V.D.

"Stanje je složeno jer je problem nastao na teritoriji RS-a jer tu nemamo nadležnost. Pokušavamo djelovanjem i saradnjom da privolimo nadležne u Istočnom Starom Gradu da otklone probleme koje su izazvali", naveo je Bošnjak.

Ipak, kako je poručio, situacija je pod kontrolom.

Foto: Klix.ba/ V.D.
Foto: Klix.ba/ V.D.

Brkanić je naveo da su izdate naredbe Općini Stari Grad o ovome klizištu i da se zaustavi odlaganje materijala.

On je istaknuo preliminarne rezultate Zavoda za izgradnju KS u saradnji sa još nekoliko institucija koji kažu da to područje prijeti kućama, imovini i licima koji se nalaze ispod samog klizišta.

Foto: Klix.ba/ V.D.
Foto: Klix.ba/ V.D.

"Izdali smo nekoliko naredbi da se eventualno pripreme na evakuciju te angažuju maksimalno. Klizište je u RS-u, a ugroženo stanovništvo na području FBiH", pojasnio je on.

Smatra kako upravo stručnjaci trebaju raditi svoj posao i procijeniti ovo stanje.

Jedna od pozitivnih informacija jeste da je obustavljeno dovlačenje materijala na ovo odlagalište te su ih nadležni iz RS-a obavijestili da će mijenjati i drenažne cijevi.

"Nećemo ništa prepuštati slučaju te ćemo i dalje pratiti situaciju", poručio je on na kraju konferencije.

Na pitanje za Klix.ba koja naselja bi bila ugrožena ukoliko bi došlo do klizišta, ministar Bošnjak nam je odgovorio da je riječ o naseljima Boguševac (Bistrički potok) i Bostarići (Curine njive) u mjesnoj zajednici Širokača.

Iz Općine Stari Grad su ranije rekli da problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks "Hills", Zlatište, koji se nalazi na području entiteta RS i graniči s iznimno naseljenim područjem Federacije Bosne i Hercegovine i općine Stari Grad Sarajevo.

Na tom području evidentirani su nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, koji usljed obilnih padavina mogu dovesti do izlivanja. Također, na lokalitetu u ulici Bostarići (tzv. Curine njive) u Mjesnoj zajednici Širokača, zabilježena je pojava pukotina koje se povećavaju u zemljištu.