Fojnica
13

Potresna priča iz Bakovića: Poplave uništile stambene jedinice, ali korisnici su pravovremeno zbrinuti

E. M.
Mirela Pecirep (Foto: E. M./Klix.ba)
Mirela Pecirep (Foto: E. M./Klix.ba)
Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Bakovići Fojnica nalazi se u veoma teškom stanju uslijed poplava koje su pogodile stambene jedinice, ali na svu sreću svi štićenici ustanove su pravovremeno zbrinuti.

Ustaonva Bakovići i stambene jedinice u kojima su bili smješteni njihovi štićenici u Gojevićima u potpunosti su devastirani uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile ovo mjesto.

U razgovoru za Klix.ba glasnogovornica Ustanove i projekt menadžer Mirela Pecirep je kazala da je stambeni dio prostorija njihovih zgrada za kolektivni smještaj bez oštećenja, ali da je voda prošla u skladišni prostor u podrumu gdje su uništene zalihe hrane, lijekova, higijenskih potrepština, hladnjača s mesom i druge namirnice.

"Oštećeni su nam elektromotori na pećima za grijanje, ali grijanje smo uspjeli staviti u funkciju već u subotu", kazala je Pecirep.

Dodala je da je najveća šteta ipak u socijalnom naselju Gojevići gdje su svih 12 stambenih jedinica i pristupni putevi, kao i most, u potpunosti uništeni.

Vojnici i volonteri čiste prostorije i dvorišta Bakovića i Drina (Foto: E. M./Klix.ba)
Vojnici i volonteri čiste prostorije i dvorišta Bakovića i Drina (Foto: E. M./Klix.ba)

"Sav stambeni prostor u prizemlju i sve što se nalazilo je uništeno. Tako nam je i u jedinici u Kiseljaku. Najbitnije je da smo na vrijeme evakuirali naše korisnike i oni su zbrinuti u Fojnici. Posjetio nas je i federalni ministar Adnan Delić tako da vjerujemo da će sva šteta ubrzo biti sanirana i da će se korisnici vratiti", kazala je Pecirep.

Uništeno je i službeno putničko vozilo koje je bilo donacija, ali i traktor čija će šteta tek biti utvrđena.

Ustanovi su potrebni prehrambeni proizvodi, ali i druge stvari, medicinska pomagala i predmeti.

Hrana: konzerve (paštete, naresci, riba, gulaši i sl.), tjestenina, ulje, riža, šećer, germa, prašak za pecivo, mesne prerađevine (kobasice, salame i sl.), suhomesnati proizvodi, začini (sol, Vegeta, biber…), džem, med, eurokrem, mlijeko i mliječni proizvodi, čajevi, grah, voćni jogurt, palenta, pšenične kaše (Čokolino, medolino, keksolino), smrznuti program (piletina (batci, file i prerađevine), riba (file, štapići i slično).

Sredstva za čišćenje: domestos, arf, deterdženti za suđe, deterdženti za staklo, klor za dezinfekciju zidova, prašak za pranje rublja.

Oprema: agregati, grijalice, potopne pumpe visokog pritiska, mašine za isušivanje vlage, mašine za pranje pod visokim pritiskom, mašine za dubinsko pranje namještaja/automobila

Strojevi (na raspolaganje): mini bager i kamion

Energenti: nafta, drvo, ugalj

Građevinski materijal (koji nam je neophodan odmah): pijesak (0-4), tampon (32-64)

Hidrantska oprema: crijeva, mlaznice, šlaufi za vodu

Medicinska oprema: zavojni materijal, metarska gaza, šprice bez igle od 2, 5 i 10ml (trodijelna), igle (0,80mmx38mm; 0,90mmx38mm), latex rukavice (raznih veličina), svilena i papirna ljepljiva traka 2,5

Potrebni su i madraci: dimenzije 90cm (š) x 200cm (d) x min 14cm (v), s presvlakom nepropusnom za tekućine, propusna za pare i plinove. Presvlaka da se može skinuti i prati u perilici. Sadržaj madraca se prilagođava obliku i težini tijela, pružajući ergonomsku podršku za zdravu kičmu.

U nerednom periodu će im trebati i: laminat, pločice, sanitarna oprema, unutarnja i vanjska stolarija, električni kućanski aparati (frižideri, mašine za pranje i sušenje rublja, električne peći, usisivači, fenovi za sušenje kose, TV aparati – sve što je jednom kućanstvu potrebno), namještaj (kuhinje, ugaone i TDF garniture, stolovi, stolice, ormari, ormarići, komode…), tepisi, madraci (90×200 cm), posteljine, jastuci…

"Sve ovo naprijed navedeno će nam trebati u narednom periodu dok očistimo prostorije i osiguramo prostor za skladištenje, zbog čega sve zainteresirane molimo da nam se jave i ostave svoje kontakt podatke kako bismo mogli dogovoriti vrijeme isporuke", saopćili su iz Bakovića.

Za uplate iz BiH:

UniCredit Banka:

Primatelj: Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu – Bakovići

Adresa: Bakovići 38

Grad: Fojnica

Broj računa: 3383402200008596

Svrha plaćanja: Donacija Ustanovi

Za uplate iz inozemstva:

UniCredit banka:

Primatelj: Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu – Bakovići

Adresa: Bakovići 38

Grad: Fojnica

Svrha plaćanja: Donacija Ustanovi

Devizni broj računa: 25016791101 EUR

IBAN: BA393380604809980170

SWIFT: UNCRBA22XXX