BiH
48

Prazne bašte sarajevskih kafića, građani se sakrili od sunca

Piše: E. S. H.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Građani Sarajeva danas su, zbog visokih temperatura, odlučili ostati u svojim domovima. U glavnoj sarajevskoj šetnici u podnevnim satima je poluprazno, nema svakodnevne gužve, a razlog je velika vrućina i temperatura preko 38 stepeni.

U cijeloj Bosni i Hercegovini se bilježe visoke visoke vrijednosti temperature zraka, kao i UV indexa.

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za područje cijele zemlje 11:00 do 18:00 sati zbog visokih vrijednosti temperatura zraka. U Bosni se danas mjeri od 30 do 36, a u Hercegovini i na sjeveru zemlje od 35 do 39 stepeni.

Crveno upozorenje Meteoalarma ne treba olako shvatiti. Moguća je velika šteta i nezgode i to u većini slučajeva s opasnošću po život, piše na službenim stranicama Meteoalarma.

Velika je i opasnost od požara, stoga dežurne službe mole građane da se što savjesnije ponašaju prema prirodi i da svaku pojavu dima ili vatre prijave vatrogascima na broj 123.

Tokom dana je najbolje ne izlaziti napolje. Ljekari iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo savjetuju boravak u provjetrenoj prostoriji i navlačenje roletni. Naravno, važno je piti tekućinu, najbolje vodu, ne previše hladnu i jesti laganu hranu. Izlaziti ne treba do 19 sati.