Lokalni izbori
14

Predizborna debata u Mostaru: Duel Slavena Bevande i Đanija Rahimića

D. Be.
Novu predizbornu debata u okviru Klix Studija večeras smo realizovali u Mostaru, a učesnici su bili kandidati za Gradsko vijeće Slaven Bevanda (Hrvatska republikanska stranka) i Đani Rahimić (Koalicija za Mostar).

Debata se realizovala u saradnji sa Vijećem mladih Mostara, uživo pred publikom u Centru za kulturu Mostar.

Kandidati su govorili o radu Gradske uprave Grada Mostaru i gradonačelnika Marija Kordića, nesuočavanju s brojnim problemima, izazovima, prostornom planu, angažmanu gradskog vijeća.

Slaven Bevanda je kazao da ne problematizuje izgradnju pozorišta u centralnoj gradskoj zoni, dok je Đani Rahimić kazao da razumiju zahtjev Islamske zajednice za izgradnju centra i da grad treba pronaći rješenje da se pomogne u izgradnji objekta.

Kandidati su govorili i o problemu saobraćaja u mirovanju, tj. parkinga u Mostaru, pitanju sportske infrastrukture.

"Bevanda je naglasio da Hrvatsko kazalište ima pravomoćnu građevinsku dozvolu, a bilo smo svjedoci i da jstambeni obejkat imao građevinsku dozvolu pa je poništeno", kazao je Rahimić i naveo da postoji i sudski postupak koji je pokrenut protiv određenih ljudi.

Bevanda je odgovorio da dozvola nije osporena niti od jednog tijela u Bosni i Hercegovini i da je gradnja u skladu sa dozvolama i da u gradnji učestvuju Vlada HNK-a, Vlada FBiH i Vlada Hrvatske.

"Na Bijelom brijegu je jasno da je izdato mimo prostorno-pravne dokumentacije", kazao je Bevanda. Naveo da postoji regulacioni plan za pozorište, ali ne za cijelu glavnu gradsku zonu.

Rahimić je pitao da li je bilo pravomoćno rješenje za Bijeli brijeg na što je Bevanda odgovorio potvrdno.

Kandidati su govorili i o ekološkim problemima i deponiji Uborak, ali i zaštiti Partizanskog groblja. Mišljenja su kandidati ukrstili i po pitanju osvjetljavanja Starog mosta.

Kandidat Rahimić je pitao kandidata Bevandu da li bi HRS podržao nekoga ko nije Hrvat za gradonačelnika. Bevanda je odgovorio da treba neko ko je sposoban i ko spusti 18 ruku i da nije problem da bude bilo ko skupi 18 ruku.

Bevanda je pitao Rahimića da li bi podržao Sanela Kajana za gradonačelnika, Rahimić je kazao da smatra da Kajan neće ući u vijeće.

Inače, Bevanda je po struci diplomirani pravnik i vijećnik je u aktuelnom sazivu Gradskog vijeća Grada Mostara. Predsjednik je Komisije za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti.

Rahimić je doktor tehničkih nauka iz oblasti građevinarstva, aktivista i poduzetnik. Trenutno je na poziciji v. d. direktora JP "Komunalno" Mostar, a ujedno je i kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika.

Kandidati su govorili o ekonomskom razvoju, komunalnim problemima, ali i razvoju obrazovanja, sporta i saobraćaja.

Treći učesnik debate je trebao biti Sanjin Hadžiomerović (Trojka), koji je u međuvremenu odustao.

Debatu u Klix Studiju moderira Emela Burdžović, a možete je pratiti na YouTube kanalu, Facebooku i portalu Klix.ba.