Sarajevo
42

Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog zakona o državnoj imovini

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH koja je u toku usvojen je Prijedlog zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine. Predlagači su članovi Denis Bećirović i Željko Komšić.

Prijedlog zakona biće upućen u dalju proceduru, odnosno u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prema prvim informacijama Željka Cvijanović je bila protiv. Političari predvođeni Miloradom Dodikom smatraju da imovina pripada entitetima pa je očekivati ponovo žestoke reakcije po ovom pitanju.

Ovim Prijedlogom zakona uređuje se pitanje državne imovine koja je vlasništvo Bosne i Hercegovine, upis prava vlasništva u zemljišno-knjižnim i katastarskim evidencijama u Bosni i Hercegovini, principi i načela vlasništva, raspolaganja i upravljanja državnom imovinom, vođenje evidencija i uspostava Jedinstvenog registra državne imovine, raspolaganje, upravljanje, korištenje i ustupanje imovine na korištenje, subjekti državne imovine, planiranje raspolaganja državnom imovinom, osnivanje Direkcije za upravljanje i vođenje evidencija državne imovine, procjena, zaštita i pravno zastupanje u vezi sa državnom imovinom, te druga pitanja od značaja za raspolaganje, korištenje i upravljanje državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, kao pravni sljedbenik Republike BiH, Bosna i Hercegovina je vlasnik državne imovine, što znači da je i nosilac prava vlasništva na cjelokupnoj toj imovini, s tim da institucije BiH, ali i bh. entiteti i svi drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti ili imati u vlasništvu onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Pitanje državne imovine je ključno pitanje za budućnost Bosne i Hercegovine kao države i nijedno drugo pitanje nema ni približnu težinu.

Zakon o državnoj imovini je nesumnjivo, jedan od najvažnijih zakona koji treba usvojiti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine od Dejtona do danas.

S druge strane, od potpisivanja i stupanja na snagu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, država Bosna i Hercegovina nije uspjela relevantnim zakonom na državnom nivou urediti pravnu materiju raspolaganja, korištenja i upravljanja državnom imovinom, niti je mogla spriječiti neustavno otuđivanje državne imovine, njeno korištenje i nezakonito raspolaganje, iako su u vezi sa državnom imovinom doneseni ne samo Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je još na pravnoj snazi, nego su donesene i brojne konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i više desetina pojedinačnih pravomoćnih presuda redovnih sudova, odnosno Suda Bosne i Hercegovine po tužbama Bosne i Hercegovine u imovinskopravnim sporovima kojima se nastojalo zaštititi vlasništvo i integritet državne imovine.

U proteklom vremenu (2008. i 2016. godine) zabilježena su najmanje dva pokušaja određenih parlamentarnih grupa da pripreme i u zakonodavnu proceduru, Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine upute jedan takav zakon. Međutim, nijedan pokušaj nije doživio parlamentarnu raspravu.