Moguća koalicija u FBiH
255

Predstavnici Trojke u ime Osmorke stigli u Mostar na prve zvanične pregovore sa HDZ-om

S. Š. U.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predstavnici stranaka Trojke stigli su Mostar na početak zvaničnih pregovora sa HDZ-om BiH o formiranju vlasti implementacijom izbornih rezultata.

Predstavnici SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke su, kao što je ranije i najavljeno, stigli u sjedište HDZ-a u Mostaru na razgovor sa predsjednikom te stranke Draganom Čovićem.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da se predstavnici stranaka sastaju na preliminarnom sastanku na kojem će se govoriti o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

Edin Forto (NS) i Nermin Nikšić (SDP) (Foto: G. Š./Klix.ba)
Edin Forto (NS) i Nermin Nikšić (SDP) (Foto: G. Š./Klix.ba)

Istakao je i da je važno uspostaviti komunikaciju te fokusirati se na programsko koaliranje.

Čović je najavio intenziviranje razgovora u narednih 20 dana te da će on razgovarati sa svima koji mogu sastaviti "legitimne većine".

Foto: Ured glasnogovornika HDZ-a BiH
Foto: Ured glasnogovornika HDZ-a BiH

HDZ je navodno već jasno definisao kriterije kako za Federalnu vladu tako i za one na nivou kantona te se nadaju finaliziranju razgovora tokom naredne dvije sedmice.

Čović je poručio kako je potrebno malo više 'svježine' u vlasti, posebno na federalnom nivou gdje imamo istu vladu već osam godina.

Podsjećamo da je osam stranaka (Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu) ranije usaglasilo tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u BiH.

U ime tzv. "Osmorke" danas su na pregovorima lideri Trojke, a stranke su se ranije obavezale da će djelovati programski sa jasnim principima, mjerama i smjernicama za rad izvršne vlasti na svim nivoima.