Posjeta ZZJZKS
2

Predstavnik WHO-a u Sarajevu: Praćenje kontakata mora biti bolje

A. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UN-a u BiH posjetili su danas Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Tim povodom su istaknuli da su zadovoljni učinjenim u borbi protiv pandemije, ali da se uvijek može više.

"Kada je riječ o resursima koji su na raspolaganju, odgovor bi bio zadovoljavajući. No, situacija je takva da pandemija i dalje postoji i mislimo da se dosta toga još može uraditi da bi se širenje virusa zaustavilo", kazao je Victor Olsavszky, predstavnik WHO-a u BiH.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Jedna od tih stvari je praćenje kontakata zaraženih.

"To je nešto što Zavod dobro radi i za šta im je neophodno puno resursa. U biti, oni su u tome uspjeli, uspješnost je od 60 do 80 posto kada je riječ o kontaktima jedne zaražene osobe, ali smatramo da to treba da se proširi, da postotak treba biti veći jer se jedino na taj način može kontrolisati širenje virusa", zaključio je Olsavszky.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Prema posljednjim podacima zavoda, broj zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo je 39, a 25 osoba pripada porodičnim klasterima ili su kontakti ranije zaraženih osoba.