U 94. godini
12

Preminuo Esad Ćimić, "otac" bh. sociologije: Zabranjivane mu knjige, odbio saradnju s Tuđmanom

B. H.
U Zagrebu je prije tri dana u 94. godini preminuo profesor Esad Ćimić, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i jugoslavenskih sociologa.

Esad Ćimić rodio se u Mostaru 1931. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu. Na filozofskom fakultetu u Sarajevu završio je, 1960. godine, studij filozofije a doktorirao je 1964. godine s tezom Socijalističko društvo i religija. Predavao je zatim Teorijsku sociologiju na filozofskom fakultetu u Sarajevu. 1972. godine izbačen je iz Partije pod optužbom da je iznutra rušio komunizam.

Prvi je doktor sociologije religije u bivšoj Jugoslaviji. Njegova knjiga Čovjek na raskršću iz 1975. godine bila je zabranjena i uništena a njegov priručnik za srednje škole Nauka o čovjeku "spontano" je spaljena u dvorištu tuzlanske gimanzije. Nakon toga je isključen sa sarajevskog Fakulteta zbog "moralno-političke nepodobnosti". Izjašnjavajući se objašnjavajući da "nacija nije košulja koja se svaki dan može mijenjati" doživljava poniženja od svojih prijatelja u Sarajevu.

Pokušao je objasniti da se "nacija ne uvodi dekretom". Tvrdio je da džamija ne može biti jedina nacionalna institucija u kojoj će Muslimani postati nacija, već da se za razvoj nacije moraju tvoriti sociološki preduslovi koji, u to vrijeme nisu postojali, kako je istakao Čimić. Upravo "Titovi bosanski muslimani" su se obračunali s njime.

Decembra 1975. okružni je sud spalio sve primjerke Čimićeve knjige Čovjek na raskrižju. Od 1976. do 1982. godine profesor je sistematske sociologije na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je jedan je od utemeljitelja studija sociologije.

Osim u Zadru, Ćimić radio je u Beogradu (1982. – 1992., profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu i Ljubljani. Od 1992. do 1995. godine radio je na Institutu za primijenjena društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu u zvanju naučnog savjetnika. Profesor je na Hrvatskim studijima od njegovog osnutka, gdje je predavao Opću nauku o društvu, od decembra 1993. godine vršio je dužnost direktora Instituta, a od septembra 1994. godine predsjednika Naučnog vijeća.

Govorio je kako mu je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je po dolasku na vlast nudio visoku poziciju u Vladi Hrvatske, što je on odbio.

Godine 1996. prof. dr. Esad Ćimić vratio se na Filozofski fakultet u Zadru, gdje je bio šef Odsjeka za sociologiju do penzije, nakon čega postaje profesor emeritus vanjski saradnik odjela za sociologiju.

Bio je član Društva hrvatskih književnika.

Dženaza Esad Ćimiću će se obaviti u subotu u 14:00 sati na mezarju Ravne Bakije.