Povećane kazne
0

Preuranjena kampanja: CIK kaznio SNSD, DEMOS i SDS s' po 12.000, 10.000 i 8.000 KM

N. Ž.
Centralna izborna komisija BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je održana 55. hitna sjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, gdje su zbog preuranjene kampanje izrečene tri nove kazne za političke stranke u našoj zemlji. Riječ je o SNSD-u, DEMOS-u i SDS-u.

SDS će platiti kaznu od 8.000 KM, a razlog je općinski odbor ove stranke u Kotor Varoši, po prijavi Transparency Internationala.

Posebno je za CIK bilo sporno što objava od 1. jula nije uklonjena, zbog čega su se odlučili za veće sankcije od dosadašnjih.

Zbog istog razloga je veću kaznu dobila i stranka Demos, a po prijavi Centra civilnih inicijativa (CCI). Sporne su bile objave na Facebooku njihovo dvoje članova Viktora Čubrilobića i Svetlane Ignjić.

Demos će tako platiti kaznu od 10.000 KM, a spomenuto je i da je ova stranka već četvrti put kažnjena po ovom osnovu.

SNSD je dobio najveću kaznu, a platiti će ukupno 12.000 KM. Prijavljen je njihov općinski odbor u Vlasenici zbog preuranjene kampanje, a kao razlog za veće sankcije navedeno je da stranka tri puta nije uklonila sporne objave.

Podsjetimo, CIK je 15. augusta objavio da je dosada zbog preuranjene kampanje izrečeno 59 kazni ukupne vrijednosti od 228.500 KM.