Jesu li kapije otvorene?
139

Priča o tome kako KCUS nikada nije vraćen pacijentima i igrama koje tek počinju

I. Sa.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
"Na njeno mjesto će doći neko ko će vratiti bolnicu doktorima i pacijentima", izjavio je prije godinu dana Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, aludirajući na smjenu tadašnje direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović.
Vrijeme će pokazati - bio je daleko od istine. Poslije nje je ovu "vruću fotelju" zauzeo Alen Pilav u vidu v.d. direktora, dok je trenutno na tom mjestu Hajrija Maksić. A sve u vremenu dok javnost čeka dugonajavljivani dolazak Ismeta Gavrankapetanovića na ovu poziciju, sadašnjeg direktora Opće bolnice "Abdulah Nakaš" u Sarajevu ili bilo koje rješenje na mandat od četiri godine.

Izetbegović je, prema obrazloženju, smijenjena zbog "gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta".

Do tada su se mogle čuti brojne kritike, kako građana, tako i predstavnika Trojke, na račun vođenja ove zdravstvene ustanove, posebno da se išlo na uštrb pacijenata te o "zatvorenosti" za javnost. Očekivale su se promjene na bolje, a prema svemu sudeći, tek su počele "igre bez prestanka".

Gavrankapetanović, Pilav, Maksić

Pilav je, ambiciozno i simbolično, na početku svog mandata otvorio kapiju KCUS-a. Nju je Izetbegović zatvorila kako zaposlenici ne bi odlazili prije radnog vremena na posao u privatnom sektoru.

Otvaranje kapija 1. decembra 2023. (Foto: I. Š./Klix.ba)
Otvaranje kapija 1. decembra 2023. (Foto: I. Š./Klix.ba)

Poručio je kako se kapije otvaraju kako bi "pacijentima i uposlenicima olakšali ulazak i izlazak sa KCUS-a". Iako je dobio aplauz od prisutnih, prema svemu sudeći, igre za KCUS su tek počele.

Upravni odbor na mandat ni dan-dan nije imenovan, dok je situacija na KCUS-u stvorila probleme i među Trojkom, pa je tako Konaković podnio krivičnu prijavu Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca zbog neimenovanja Gavrankapetanovića.

Da nije uveden nikakav obećani red, dokaz su i pritužbe građana. Porodilje su se u više navrata žalile kako u na porodilištu Jezero nema klime te da su nepodnošljive vrućine.

Ovim povodom smo kontaktirali KCUS da ih pitamo o čemu se radi te koji je njihov odgovor na kritike. Odgovor nikada nije stigao.

Još jedan vid kritika se odnosi i na zakazivanje termina za magnetnu rezonancu u ovoj bolnici. Tako su građani objavili da imaju zakazan datum tek na ljeto naredne godine te im je druga opcija refundacija koju omogućuje Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Velike, najavljivane promjene nikada nisu ostvarene, što je i teško kada ne postoji ni upravni odbor ni direktor na puni mandat, a svemu je uzrok neslaganje koalicionih partnera.

"KCUS kao zlatna koka"

Član Privremenog Upravnog odbora KCUS-a Dragan Stevanović ranije je za BHRT objasnio zašto je ova ustanova toliko interesantna.

"Procijenili su da bi im bilo isplativo da i dalje mešetare sa tenderima. KCUS je 'zlatna koka', jedna institucija koja godišnje prometuje oko 400, 500 miliona KM", naveo je on.

Prema zadnjim informacijama, Općinski sud u Sarajevu je zatražio od KCUS-a dopunu zahtjeva za upis u sudski registar sa određenim dokazima koji se tiču imenovanja prof. dr. Hajrije Maksić za vršioca dužnosti generalne direktorice ovog zdravstvenog centra.

Pored toga, resorni ministar Nediljko Rimac i dalje nije raspisao konkurs za imenovanje upravnog odbora KCUS-a.

Podsjetimo da je na mjesto stalnog direktora KCUS-a trebao biti imenovan Ismet Gavrankapetanović, ali nije dobio saglasnost ministra Rimca.

Ispostavilo se da je Komisija Vlade FBiH utvrdila da postoji tehnička greška u konkursu, ali je dokumentacija Gavrankapetanovića ispravna.

Ne zaboravimo i da je Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu te tražila da se poništi odluka o oduzimanju njene titule magistra medicinskih nauka, a nastavak ročišta se očekuje u septembru.

Mogla bi se ukratko prepričati priča o KCUS-u: najveća zdravstvena institucija u našoj zemlji nema (i dalje) direktora ni upravni odbor, a od ispunjenih obećanja - ostale su otvorene kapije.