Pred američkim kongresom
63

Prijedlog za američkog ambasadora u BiH Douglas Jones govorio u Kongresu: Korupcija i sankcije glavna tema

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Douglas Jones, prijedlog američkog predsjednika Joe Bidena za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, svjedočio je danas pred komitetom Kongresa za vanjske poslove.

Na početku govora, poručio je kako mu je čast pokazati se kao kandidat za ambasadora te da je zahvalan na ukazanom povjerenju. Obavezao se da će blisko sarađivati sa ovim komitetom radi unaprijeđena odnosa SAD-a i BiH.

"Želio bih se zahvaliti supruzi Karen, koju sam upoznao prije 24 godine u BiH gdje je radila više od šest godina sa nevladinim organizacijama koje pomažu izbjeglicama", naveo je on, između ostalog.

Govoreći o stabilnosti i sigurnosti naše zemlje, naveo je kako su SAD odigrale ključnu ulogu u BiH kroz decenije.

"Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal, ali taj potencijal je često sputan korupcijom, etnonacionalističkim podjelama i političkim disfunkcijama. Ako bude potvrđeno, radujem se vođenju našeg odličnog tima u Sarajevu da pomogne BiH pomoći ovim preprekama i da ih realizuje. U interesu SAD-a je da BiH postoji mirna, prosperitetna i integrisana u evroatlantske institucije", rekao je Jones.

Prioritet će mu biti, kako je naveo, sigurnost.

"Ako moje imenovanje bude potvrđeno, nastojat ću zaštititi decenije ulaganja Sjedinjenih Američkih Država u BiH, podržavajući njene evroatlantske integracije kao jedinu održivu budućnost zemlje. Posvetit ću se radu sa našim saveznicima i partnerima na neophodnim reformama koje su potrebne za napredak u članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u... Posvećen sam korištenju svih dostupnih alata, uključujući sankcije i podržavanje autoriteta visokog predstavnika kada se to traži, da se suprotstavi unutrašnjem i spoljašnem zloćudnom utjecaju onih koji žele razbiti državu", glasi jedna od njegovih poruka.

Jones je rekao i kako će podržati vladavinu prava i reforme u borbi protiv korupcije na svim nivoima vlasti.

"Korupcija u BiH je raširena u svim sektorima i šteti sposobnosti vlade da ispuni svoja obećanja te utječe na svakodnevni život građana. Nismo jedini koji to primjete, primijete i ljudi u Bosni i Hercegovini koji žive sa ovim, zbog čega ih toliko odlazi. Da bi se postigao stvarni napredak u evroatlantskim integracijama - funkcionalnost vlade, ekonomske prilike i borba protiv korupcije su ključni", zaključio je on.

Naglasio je i kako će raditi na tome da osujeti napore domaćih i vanjskih aktera, posebno Rusije i Kine koji nastoje narušiti sigurnost i stabilnost BiH.

"Snažan međuljudski i ekonomski angažman SAD-a su od suštinskog značaja za povlačenje o onima koji žele narušiti sigurnost i stabilnost u BiH", poručio je on.

Bogata biografija

Podsjetimo da se pred Komitetom za vanjsku politiku Senata SAD-a razmatraju imenovanja. Ovo je ključni korak prema konačnoj potvrdi, koju bi, nakon pozitivnog mišljenja ovog komiteta, trebao dati Senat u punom sastavu.

Jones trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja pri State departmentu SAD-a. On nadgleda evropsku sigurnost, uključujući Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta (NATO), Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju i Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i sigurnost Arktika.

Nedavno je Jones služio kao privremeni otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u. Obavljao je još dva zadatka kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Zagrebu (Hrvatska) i Podgorici (Crna Gora).

Njegovi prethodni domaći zadaci uključuju direktora Ureda za očuvanje mira, sankcija i protivterorizma u Birou za poslove međunarodnih organizacija, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član američke delegacije pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Također je služio kao viši civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Jalalabadu (Afganistan) i u američkim ambasadama u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Dublin, (Irska) i Tel Aviv (Izrael).

Jones je diplomirao na Bowdoin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Dobitnik je predsjedničke nagrade za zasluge. Strani jezici su mu hebrejski i srpskohrvatski.