Blizu Banje Luke
20

Privodi se kraju istraga o navodnim ruskim kampovima u BiH za obuku Moldavaca

D. Be.
Istraga o navodnom postojanju kampova u kojima su ruski državljani obučavali Moldavce na prostoru Bosne i Hercegovine se privodi kraju, saznaje Klix.ba.

Ono što je do sada nezvanično poznato iz istrage jeste da je sedam državljana Ruske Federacije na prostoru bh. entiteta RS u ulozi instruktora u trajanju od dva i po mjeseca, u prekidima, držalo određenu vrstu teorijske obuke grupi državljana Moldavije.

Također, kako se saznaje, nije se radilo o ilegalnim vojnim kampovima već o obuci koja se odvijala u prostorijama u blizini Banje Luke sredinom ove godine.

Teorijska "nastava" se odnosila teme demonstracija odnosno organizovanja i razbijanja demonstracija. Sada se provjerava i ko im je omogućavao prostorije za obuku i na koji način.

Obuka nije održavana u kontinuitetu već u prekidima, a i ulasci određenih osoba koji se povezuju sa ovom obukom su bili organizovani na način da nikada ne ulaze istovremeno.

Podsjetimo, policija Moldavije saopćila je prošlog četvrtka da su razotkrili program u kojem su stotine njihovih građana odvođene u Rusiju kako bi prošli obuku za izazivanje nereda i građanskih nemira, što je posljednji u nizu pokušaja miješanja pred izbore.

Šef moldavske policije Viorel Cernauteanu je kazao da su "neki od njih prošli obuku u kampovima povezanim s privatnim vojnim kompanijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Srbije.