Prirodna oaza
97

Privodi se kraju uređenje Velikog parka na Ilidži, izgrađene šetnice i postavljena rasvjeta

B. R.
Veliki park - Kosturnica na Ilidži (Foto: Općina Ilidža)
Veliki park - Kosturnica na Ilidži (Foto: Općina Ilidža)
U toku su završni radovi na uređenju ilidžanskog Velikog parka - Kosturnica. Tako je park dobio i rasvjetu koja je već u funkciji.
Načelnik Ilidže Nermin Muzur (NiP) je napomenuo da je ovaj park, izgrađen tokom austrougarske vladavine, jedan od simbola Ilidže. Potvrdio je da će uskoro ponovo biti dostupan građanima.

"Decenijama unazad, mračan i zapušten, bio je sve što niti jedan park nikada ne bi trebao biti. Danas odbrojavamo dane do zvaničnog otvorenja, kada ponovo postaje oaza mira, svjetlosti, ljubavi i ljepote", poručio je.

Ukazao je da je uređenje podrazumijevalo očuvanje zrelih stabala te da niti jedno stablo nije oštećeno tokom izgradnje šetnica u parku. Naglasio je da je planirano da radovi budu okončani u sljedećih 30 do 40 dana.

Veliki park će se u potpunosti razlikovati od Sprotsko-rekreativnog centra "Čarli", iako su prvobitno bila predviđena i dječja igrališta.

"Odlučili smo da Veliki park bude mirna zelena oaza, mjesto za šetnju i odmor. Većina šetnica u parku je već popločana. Preostaje još postavljanje klupa, kanti za smeće i time bi prva faza ovog projekta, koji Ilidžu treba prikazati na najbolji način, trebala biti uspješno okončana", rekao je Muzur.

U ovom parku nalazi se Spomen-kosturnica borcima Narodnooslobodilačke borbe, a koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Park se nalazi u blizini Velike aleje i parka Hotela Ilidža.

Nedavno su na Ilidži otvoreni centralni trg i Sportsko-rekreativni centar "Čarli", nazvan po komandiru voda Četvrte motorizirane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) Emiru Boguniću Čarliju.