Po evropskim standardima
89

Prlić: Pravilnik o registru pedofila u FBiH stupa na snagu 26. septembra

FENA
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Lana Prlić kazala je za Fenu da Pravilnik o registru pedofila u Federaciji BiH, koje je napisalo Federalno ministarstvo pravde, stupa na snagu 26. septembra.

Navela je da je Pravilnik dio Zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH koji će detaljnije urediti način i vođenje Registra pedofila.

Prlić, koja je taj zakon uputila u parlamentarnu proceduru, kazala je da registar neće biti javan, kao što nije ni javan u ostalim zemljama svijeta koje imaju registar, te da će samo tužilaštva i ministarstva unutrašnjih poslova imati pristup, ali i na opravdan zahtjev i drugi.

Dodala je da entitet Republika Srpska napravio takav registar još 2018. godine te da će registar pedofila biti sličan.  

Prlić se nada da će izmjene Krivičnog zakona FBiH uskoro biti na sjednici Parlamenta. 

Komentirajući nedavni slučaj koji je šokirao bh. javnost, da je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom na godinu dana zatvora, nakon čega je kaznu otkupio, Prlić je kazala da su im predstavnici Federalnog ministarstva pravde u junu na sjednici obje komisije za ravnopravnost polova obrazlagali potrebu izmjene Krivičnog zakona na način da se ukine mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom, ali i povećanje maksimalne i minimalne kazne za pedofiliju.