Iz Memorijalne šume
40

Prolaze kroz nekadašnje zaštićene zone UN-a: Goraždanski maratonci krenuli prema Srebrenici

E. A.
(Foto: Klix.ba)
Iz Memorijalne šume 8372 na Posestri kod Goražda krenuo je Maraton mira Goražde - Žepa - Srebrenica koji goraždanski atletičari tradicionalno organiziraju devetu godinu.

Maraton mira prolazi kroz nekadašnje zaštićene zone UN-a, a putem dugim 180 kilometara preći će osam maratonaca iz ovog grada među kojima je i jedan od najuspješnijih bh. atletičara Emir Hastor.

"Tradicionalno, na putu prema Srebrenici, prilikom prolaska kroz Goražde polažemo cvijeće na spomen obilježja poginulim braniocima, pripadnicima MUP-a i ubijenoj djeci Goražda, a potom nastavljamo prema Žepi gdje ćemo se također pokloniti žrtvama i braniocima. Put prema Srebrenici nastavit ćemo u jutarnjim satima 10. jula", kaže Hastor.

Učesnicima maratona kroz nekadašnje zaštićene zone UN-a ove godine pridružili su se i prijatelji iz goraždanskog Udruženja za promociju brdskog biciklizma Nature riders.

"Trojica biciklista iz tog udruženja preći će s nama put dug 180 kilometara i zajedno ćemo odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na ovaj način još jednom ćemo pokazati da stanovnici grada na Drini dijele bol s porodicama žrtava genocida", poručio je Hastor.

Goraždani će 29. godišnjicu genocida u Srebrenici obilježiti i u srijedu 10. jula učenjem Salle i učešćem u aktivnosti "Stani za čovječanstvo" što organuzuje Muftijstvo goraždansko. Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Refik ef. Čaušević Ističe da će za to vrijeme na Trgu branilaca grada biti obustavljen saobraćaj.

"U vrijeme učenja Salle zamolimo sve učesnike u saobraćaju, naravno i pješake, da zastanu i da na takav način šaljemo jasnu poruku, da stanemo za čitavo čovječanstvo, pogotovo u ovom vremenu kada se ljudski životi i u Gazi, Ukrajini i na drugim mjestima uništavaju. Ono što razumijemo iz Kur'anskog teksta jeste da "ako neko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijelo čovječanstvo", a to je genocid. Ovo je simboličan čin kojim od zaborava želimo otrgnuti ono šo se dešavalo, da stanemo i razmislimo o tim događajima, na takav način da bar moralno pošaljemo poruku da smo uz majke Srebrenice i druge majke čiji su sinovi ubijeni tokom agresije na našu državu", kaže efendija Čaušević.

U vrijeme večernjih namaza u srijedu će biti organizovana i prigodna učenja šehidima Srebrenice dok će dan nakon dženaze u Potočarima, Mreža mladih na mostovima Alije Izetbegovića u Goraždu i Omladinskom mostu u Ustikolini, organizovati performans "Nema te na kahvi".

"Obilježavanje genocida u Srebrenici ove godine je u znaku usvajanja nove rezolucije i nadamo se da će istina o Srebrenici biti još jasnija i raznim sadržajima obznanjena na mnogo više lokacija u svijetu", poručuju iz Goražda.