Vozite oprezno
71

Prošli smo putem od Sarajeva do Tuzle: Grtalice rade, ali snijeg usporava saobraćaj

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Snijeg koji intenzivnije pada već nekoliko sati doveo je do usporavanja saobraćaja na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo te se vozačima savjetuje opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uslovima.

Prema informacijama iz BIHAMK-a, zbog intenzivnih snježnih padavina i poledice usporeno je saobraćanje na putevima u Bosni i Hercegovini, a posebno na dionicama preko planinskih prevoja.

Jedan od takvih prijevoja je i Karaula koja se nalazi na području koje teritorijalno pokrivaju Tuzlanski i Zeničko – dobojski kanton. Prema trenutno dostupnim informacijama, na dionici magistralnog puta Tuzla – Sarajevo saobraćaj se odvija usporeno zbog snijega te se vozačima savjetuje opreznija vožnja.

Na ovom putnom pravcu od jutros na svu sreću nisu zabilježene saobraćajne nesreće, potvrđeno je za Klix.ba iz kantonalne policije. Također, zimske službe kontinuirano djeluju na terenu kako bi saobraćajnice bile prohodne.

Prema posljednjem izvještaju BIHAMK-a, zbog izuzetno otežanih uvjeta, snijega na kolovozu i poledice, zabranjeno je kretanje teretnim vozilima sa prikolicom i šleperima na putu Sarajevo - Konjic (Bradina).

"Zbog loših uvjeta za vožnju za sve kategorije vozila obustavljen je saobraćaj na dionici Rakitno-Blidinje. U zapadnim i jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara jak vjetar, koji mjestimično formira sniježne nanose. Na svim dionicama preko prevoja za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca", navedeno je u izvještaju BIHAMK-a.

Zbog niske temperature zraka može se očekivati i poledica, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Na kraju se još jednom savjetuje opreznija vožnja te se vozačima posebno napominje da na put ne kreću bez zimske opreme.