Sarajevo
21

Protesti ispred SDP-a povodom najave imenovanja Magode za ministra

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ispred centrale Socijaldemokratske partije (SDP) u Sarajevu u 13:00 zakazani su protesti aktivistkinja i građana povodom najave imenovanja Kenana Magode za ministra kulture i sporta.
Kao razlog za proteste se navodi činjenica da je Magoda predložen za kantonalnog ministra iako postoje ozbiljne optužbe njegove bivše supruge za fizičko i psihičko nasilje.

Magoda je danas ponovo odbacio sve optužbe poručivši da nikada nije osuđen za krivično djelo nasilja u porodici niti je ikada podignuta optužnica za navedeno djelo.

Prema nezvaničnim informacijama, mnoge žene iz SDP-a su se pobunile protiv ovog prijedloga, ali i kako su rekle zbog nipodaštavanje kulture u Kantonu Sarajevo. Među njima su i istaknuta umjetnica Edina Papo, kao i članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić.

"Ovo što se dešava sa kulturom, ovo je dno dna. I to će izaći u javnost... Naš SDP bira čovjeka koji... ma eto, šta je ovo mafija DIF-ovska? Izvinjavam se, u partijama svi ministri su DIF-ovci, oni vjerovatno imaju svoj neki lobi. Da je ostao Avdić, bilo bi pristojnije i bolje, jer se uveo u neke stvari, nego što sada ovo radimo. Mi ćemo ovo skupo platiti na sljedećim izborima, sigurno", poručila je, između ostalog, Papo.

Članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić je navela da je grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP-a šokirana viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici, o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge koja je predočila i kopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja.