Ispred Vlade KS
65

Protesti roditelja iz Zavoda Mjedenica: Radionica će se održavati, ali drugi problemi se moraju riješiti

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo danas su održani protesti roditelja djece s poteškoćama u razvoju koja pohađaju radionicu u Zavodu Mjedenica.

Kako je za Klix.ba rekao jedan od roditelja, drago im je da su nadležni prepoznali važnost radionica te da su shvatili da bi "zatvaranje otvorilo nove probleme, a nije riješilo problem".

Međutim, prema njihovim riječima, potrebna su rješenja uprkos tome što će se radionica održati.

Zabrinuti su jer sama radionica nije zakonski prepoznata i ima nedostataka.

"Resorno ministarstvo bi trebalo uskladiti pravni okvir, podazakonske akte i pedagoške normative i smjernice da bi se ostvario taj zakonski okvir da bi radionica funkcionisala u potpunosti", navela je jedna od prisutnih majki.

Navode i kako je rješenje ograničenog karaktera do kraja 2025. godine te roditelji strahuju da bi se mogla ponoviti situacija sa zatvaranjem.

"Tražimo da se ova oblast trajno uredi", naveli su.

Poručili su kako kako su ove skupine omladine na marginama društva te su im potrebne odgovarajuće institucije za nastavak obrazovanja.

Podsjetimo, nakon što održani protesti roditelja jer radionica nije otvorena na vrijeme, usvojena je Uredba o realizaciji dnevne/radno-okupacione radionice i pružanja podrške osobama sa invaliditetom.

Ovom uredbom uređuje se postupak i način pružanja podrške za 28 odraslih osoba s invaliditetom, koji su u periodu od septembra 2023. godine do avgusta 2024. godine, koristili stručne tretmane dnevne/radno-okupacione radionice za specijalno obrazovanje u Javnoj ustanovi Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”.