Stari običaji
84

Prvi put nakon 1992. održano večernje bogosluženje i paljenje badnjaka u kapeli u Goraždu

E. A.
Kapela u Goraždu
Kapela u Goraždu
Večernjim bogosluženjem u kapeli Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu, uz nalaganje Badnjaka počelo je obilježavanje božićnih praznika na ovom području.

Bogosluženje je po prvi put nakon 1992. godine organizovano u hramu mitropolije dabrobosanske, odnosno kapeli koja pripada goraždanskoj crkvenoj općini čije je sjedište u Novom Goraždu pri hramu Svetog Georgija.

Ovom prilikom okupili su se brojni pravoslavni vjernici kako bi obilježili Badnji dan koji je posljednji dan četrdesetodnevnog posta i uvod u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Božić.

Za ovaj dan vezuju se brojni običaji koje su pravoslavci naslijedili od predaka. Za badnjak se sječe najčešće grana hrasta. Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i sve su povezane s porodičnim kultom ognjišta. Narodni običaji na Badnji dan veoma su stari, neki su se malo izmijenili, neki su isti, a neki su potpuno iščezli.

Jerej Marko Marković tokom večernjeg bogosluženja poželio očuvanje mira
Jerej Marko Marković tokom večernjeg bogosluženja poželio očuvanje mira

Dragiša Tanasković ističe kako je nalaganje badnjaka u Goraždu nakon toliko vremena probudilo brojne uspomene i radost.

"Mnogo znači i vjernicima i građanima i sugrađanima jer je ovo prvi put od 1992.godine da se nalažu badnjaci u maloj kapeli u Goraždu. Ovaj datum za nas pravoslavce znači mnogo, jer je to Badnji dan uoči Božića, sutra je Božić Hristovo rođenje što za Srbe znači mnogo, a isto tako za naše sugrađane koji su tu sa nama i žive, da pokažemo da nismo odbačeni. Mnogo znači, posebno ovo večeras jer je prvi put nekako pa čovjeku vraća osjećaje na nekadašnje dane", kaže Dragiša Tanasković.

Jerej Marko Marković tokom večernjeg bogosluženja poželio je očuvanje mira i dobrih komšijskih odnosa i porodičnih vrijednosti.

Prilaz kapeli u Goraždu
Prilaz kapeli u Goraždu

"Da se saberemo ovdje na ovaj veliki i bogom blagoslovljeni dan i pomolimo gospodu Bogu za zdravlje svoje i zdravlje svojih bližnjih, da gospod Bog usliši molitve i našem divnom gradu daruje blagoslov i napredak, da napredujemo mirno i složno živimo u njemu, da se ovaj mir koji su poželjeli anđeli prilikom Hristovog rođenja useli ako Bog da u svaku porodicu, u svaku kuću i da sačuvamo prave porodične vrijednosti, vrijednosti dobra na kojima se temelji naše društvo, a ako Bog da i naredne godine, i svake naredne da se u slozi i što većem broju ovdje sabiramo i dičimo ovom našom naizgled malom, a zapravo velikom i začajnom svetinjom", poručio je jerej Marković.

Večernje bogosluženje bit će nastavljeno u Crkvi Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu, gdje će prvog dana Božića biti služena sveta liturgija dok će božićna liturgija u kapeli Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu biti služena u nedjelju, drugog dana Božića.