Dugovanja na čekanju
15

Radnicima Una TV upitna isplata plata za juli i august, drugačije tretirani radnici u Banjoj Luci i Sarajevu

N. Ž.
Una TV je i zvanično prestala s emitovanjem 31. jula ove godine, a radnicima ove televizije upitna je isplata dugovanja, odnosno plata za juli i august.

Una TV je zapošljavala oko 80 radnika u Bosni i Hercegovini, koji su nakon gašenja televizije zbog sankcija iz SAD-a ostali bez posla.

Međutim, pored gubitka posla, radnici sada imaju problema i s naplatom dugovanja za posljednja dva mjeseca, odnosno za juli i august. Pored toga, radnicima su obećane i otpremnine, koje su sada također upitne.

Zaostale plate i druga dugovanja trebala su biti uplaćena do 5. augusta, a do uplate nije došlo. Pored toga, radnici ne mogu doći do menadžmenta firme, što je dodatno povećalo zabrinutost za to da li će im dugovanja uopšte biti uplaćena.

Posljednju platu su radnici Una TV-a dobili prije 50 dana, odnosno skoro dva mjeseca.

Vrijedi istaći i činjenicu da je rukovodstvo sada već ugašene televizije imalo dva pristupa prema radnicima, u zavisnosti od toga u kojem bh. entitetu rade. Tako je radnicima u Banjoj Luci omogućen otkazni rok od tri mjeseca, odnosno do kraja septembra.

S druge strane, 20 zaposlenika ove televizije iz Sarajeva čeka kraj otkaznog roka 31. augusta.

Podsjetimo, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) SAD-a je 18. juna na listu sankcionisanih osoba i firmi stavio TV stanicu Una, a kao razlog su naveli povezanost s porodicom Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.