Za Klix.ba
530

Radončić: HDZ neće preuzeti Vladu FBiH, svaki kriminal se mora istražiti bez "nacionalnog kišobrana"

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH i lider SBB-a Fahrudin Radončić za Klix.ba je prokomentarisao hapšenje premijera FBiH Fadila Novalića, te govorio o budućem radu Vlade FBiH, koaliciji SDA i SBB-a te borbi protiv korupcije i radu pravosudnih organa.

Na samom početku Radončić kaže da je afera "Respiratori" jedna užasna korupcijska stvar koja se dogodila u najemotivnijim trenutku po BiH, a to je pandemija.

"Mora se istražiti svaki kriminal i svi moraju biti sankcionirani. O tome da li je premijer Novalić imao eventualno neku ulogu, konačnu riječ mogu dati tužitelji, a prije svega Sud BiH jer treba vjerovati u svačiju pretpostavku nevinosti, pa i Novalića", kazao je.

Radončić podsjeća da je i sam prošao političku harangu, a da je vrijeme pokazalo da nije bio kriv.

"To spominjem iz razloga što za razliku od mene kojem to nije bilo moguće, mislim da treba omogućiti da se premijer Novalić brani sa slobode, pod uslovom da nije nikakav pritisak na Sud", dodao je.

Ni Novalićevo hapšenje neće ugroziti rad Vlade

Što se tiče rada Vlade Federacije BiH, lider SBB-a kaže da se treba nastaviti raditi u punom kapacitetu bez obzira na aktuelnu aferu.

"Niti jedno hapšenje, pa ni premijera Novalića, ne može ugroziti rad Federalne vlade. Ono što je važno reći da bošnjački politički faktor unutar Vlade, odnosi između SDA i SBB-a su takvi da ne dolazi u obzir da HDZ može preuzeti upravljanje Federalnom vladom pod uslovom da ih to uopće i zanima. Građani nemaju razloga za bilo kakvu vrstu nemira, kada je apsolutna legalnost rada Vlade u pitanju i ponašanje SDA i SBB-a. Mi smo koaliconi partneri i to strateškog tipa, a sve drugo su špekulacije", naglašava Radončić.

Stranka demokratske akcije (SDA) hapšenje Fadila Novalića je nazvala "pokušajem državnog udara". Ministar sigurnosti BiH za Klix.ba kaže da ima puno povjerenje u Sud i Tužilaštvo BiH.

"To sam govorio i kada sam ja bio uhapšen i mislim da je to jedan legalistički pristup koji garantuje da nema pritiska na neovisnost pravosudnih organa", istakao je.

Radončića smo pitali i za stavljanje bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića na crnu američku listu, ali i za aferu pokretne bolnice u Republici Srpskoj.

"Kada jedan političar ili njegova stranka budu u poziciji da ličnost kakva je Mike Pompeo i Vlada SAD-a reagiraju da vas satavljaju na crnu listu, jasno je da BiH ima puno izazova u borbi protiv sistemske i političke korupcije. Siguran sam da će pravosudni organi ispravno sankcionisati vezano za aferu u kojoj je Amir Zukić", izjavio je.

Naš sagovornik naglašava da reakcija iz Amerike treba biti dodatna opomena bh. pravosuđu da bude efikasnije i strožije u sankcioniranju političke korupcije i političara koji su upleteni u koruptivne radnje.

Tražili smo od Tužilaštva BiH da se hrabro suoči s korupcijom

Što se tiče afere "Mobilna bolnica" koja potresa Republiku Srpsku, Radončić smatra kako nema niti jednog razloga da se Tužilaštvo BiH ne uključi i u taj slučaj.

"Treba jednakim očima gledati cijeli prostor Bosne i Hercegovine", dodao je.

Za kraj razgovora ministra sigurnosti BiH smo pitali da li građani od pravosudnih organa mogu očekivati efikasniju borbu protiv korupcije i osoba koji su upleteni u kriminalne aktivnosti.

"Mi moramo ohrabrivati Tužilaštvo BiH. To smo tražili od njih mjesecima, da se hrabro suoči s korupcijom. Kada se to dogodi onda imate političke interpretacije. Dajem punu podršku Tužilaštvu i pozivam da još snažnije sankcioniraju svaku vrstu korupcije koja se dešava pod okriljem političkih stranaka. Nema razloga da se iko štiti nacionalnim kišobranom. Neka tužilaštvo radi svoj posao, a sud je taj koji neovisno donosi odluku da li je neko kriv ili nije", zaključio je Radončić.