"Sramotan potez"
141

Radončić se obrušio na Vladu FBiH: Svoj nerad na nabavci vakcina žele podijeliti s radnom grupom

V. K.
Radončić kritikovao poteze Vlade FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Radončić kritikovao poteze Vlade FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da formira tim za nabavku vakcina oglasio se i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić te je naglasio kako je formiranje ovakve grupe stiglo suviše kasno.
Predsjednik SBB-a, naglasio je na zvaničnom Facebook profilu kako je formiranje radne grupe pokušaj Vlade FBiH da kašnjenje u nabavci vakcina podijeli sa novoformiranom radnom grupom.

"Nakon što smo, kao Federacija BiH, definitivno ostali jedini prostor u Evropi koji još nije,ako ne računamo malo dobijene sadake, nabavio niti jednu dozu vakcine, Fadil Novalić se, tek sada, odlučio za hitnu sjednicu Vlade FBiH i formiranje radne grupe za nabavku vakcine za građane Federacije. Kakva sramota, nesposobnost, licemjerje i odvratan pokušaj da vlastitu nesposobnost, kašnjenje, nerad i posljedično ubijanje građana, podijeli sa novoformiranom radnom grupom", naveo je Radončić na zvaničnom Facebook profilu.

Također, istakao je kako ne vidi potrebu za formiranje radne grupe pored nadležnog premijer FBiH kao i ministarstva.

"Dok se on sjetio hitne sjednice, drugi u regionu su vakcinisali više od milion svojih građana. Uostalom, šta će uopće radna gupa pored nadležnog premijera i nadležnog Ministarstva. Pravu radnu grupu je trebalo formirati još prije pola godine i trebali su je isključivo činiti članovi Predsjedništva BiH (makar Džaferović i Komšić), članovi Vijeće ministara (Turković, Cikotić i Podžić), dopredsjednici dva doma u PSBiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić. Tako bi se vidjela njihova menadžerska i državnička sposobnost i međunarodni kontakti, čega očito nema" rekao je Radončić

Na kraju, predsjednik SBB-a naveo je kako su zbog trenutnih aktivnosti vlasti u Federaciji BiH Bošnjaci ugroženi.

"Dok se u ozbiljnim državama nabavkom spasonosne vakcine bave predsjednici države i premijeri, kod nas taj posao kompromitirani Novalić, nakon kataklizmičnog zakašnjenja, sada prebacuje na nivo srednje rangiranih federalnih dužnosnika i ljekara u Predstavničkom domu FBiH. Bošnjaci su, mora se napokon otvoreno reći, nesposobnošću svoje vlasti već brutalno poniženi, ali i kriminalno smrtno ugroženi od onih koji nas godinama uvjeravaju da su jedino oni prave patriote i zaštitnici naroda i države. Kako nas štite, sada je svakome jasno", zaključio je Fahrudin Radončić.