CIK pokreće istragu
227

Ramo Isak odgovorio članici CIK-a na kritike zbog zastave s ljiljanima u spotu: Boga mi, nećete

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Vanja Bjelica - Prutina izrazila je nezadovoljstvo zbog zastave Republike Bosne i Hercegovine u spotu stranke Snaga naroda.
Na ovu kritiku, federalni ministar policije Ramo Isak je oštro reagirao izjavivši:

"Ne postoji novac i ne postoji kazna koju mi možete izreći, a koja će me natjerati da se odreknem zastave s ljiljanima. Zastava Republike Bosne i Hercegovine za mene nema cijenu. Ako treba da plaćam kazne, plaćat ću, ali zastave s ljiljanima odreći se neću. To je zastava pod kojom je moja zemlja 22. maja 1992. godine primljena u Ujedinjene nacije (UN). To je zastava pod kojom smo sačuvali teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. To je zastava pod kojom smo, braneći se, izgubili naše najmilije. Boga mi, nećete."

Ova izjava dolazi kao odgovor na odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv stranke Snaga naroda zbog istoimene pjesme objavljene u nedelju, 23. juna, prema nezvaničnim informacijama portala Klix.ba.

Stranka Snaga naroda, osnovana u julu prošle godine u Zenici, objavila je spot koji nosi ime identično partiji. U spotu se pojavljuje predsjednik stranke Ramo Isak, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Arnel Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica Rusmir Isak, te Naser Orić i Sefer Halilović.

CIK će istražiti da li je Snaga naroda prekršila Pravilnik o medijskom predstavljanju i javnom oglašavanju političkih subjekata u izbornom periodu. Ukoliko se dokaže kršenje pravila, stranku će čekati novčana kazna.