Nacrt budžeta institucija
87

Raspodjela za 2024.: Ministarstvu odbrane najviše smanjen budžet, a Ministarstvo sigurnosti dobilo najveće povećanje

A. L.
Državni ministri danas su u Mostaru razmatrali Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Uvidom u dokument, može se vidjeti promjena u sumi novca koja će ići ministarstvima, pa su tako neki dobili veći iznos nego za 2023., a neki manji.

Najveći minus u odnosu na prošlu godinu dobilo je Ministarstvo odbrane na čelu sa Zukanom Helezom koje će na raspolaganju umjesto 392 miliona i 250 hiljada KM iz 2023. u ovoj godini imati 388 miliona i 750 hiljada što predstavlja smanjenje za tri i pol miliona.

Nešto primjetnije smanjenje ima i Ministarstvo finansija i trezora koje će umjesto 13,7 miliona dobiti 11,6 što je smanjenje za dva miliona.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u Nacrtu budžeta ima smanjenje prihoda za 1,3 miliona KM i dobit će 17,3 miliona za 2024. godinu. Ministarstvo pravde također dobija manje novca i to za 600 hiljada KM.

Za razliku od toga, Ministarstvo vanjskih poslova dobija povećanje za milion KM i prema Nacrtu budžeta imat će na raspolaganju 67,4 miliona KM. Povećanje je dobilo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i to od 2,2 miliona KM, a najveće povećanje dobilo je Ministarstvo sigurnosti - čak 2,7 miliona KM.

Kada su u pitanju druge institucije, Obavještajno-sigurnosna agencija dobija povećanje od 5,1 miliona KM, oko 600 hiljada KM manje nego Uprava za indirektno oporezivanje.

Veliko povećanje dobila je i Centralna izborna komisija - 11,7 miliona KM, Agencija za identifikacijske dokumente 7,2 miliona KM, a Služba za poslove sa strancima 5,9 miliona KM.