Različiti stavovi
0

Rasprava o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a: Rusija se usprotivila izboru Schmidta

G. M.
Vassily Nebenzia na večerašnjoj sjednici (Screenshot: Youtube)
Vassily Nebenzia na večerašnjoj sjednici (Screenshot: Youtube)
Vijeće sigurnosti UN-a započelo je večeras raspravu o stanju u BiH. Tema je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
Prvi je govorio predstavnik Rusije Vassily Nebenzia koji se usprotivio imenovanju novog šefa OHR-a.

Predstavnik Rusije rekao je da se Vijeće okupilo na incijativu Rusije da raspravlja o imenovanju visokog predstavnika. Podsjetio je da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i da kategorično odbija ovo imenovanje.

Rekao je da je procedura za imenovanje visokog predstavnika jasna, da se on imenuje uz odobrenje strana u BiH i Vijeća sigurnosti UN-a. Kako tvrdi, ništa od ovoga se nije desilo u slučaju Christiana Schmidta.

"Imamo potpuno drugačiju sliku. On je bio jedini kandidat i PIC ga je odobrio bez ikakve diskusije", rekao je Nebenzia uz opasku da bi ovo moglo imati veoma štete posljedice po BiH.

On je rekao da Rusija želi podržati mirovni sporazum u BiH odnosno da je njihova dužnost da "ovaj krhki sporazum ne bude uništen", ali da se povjerenje ne može graditi na ovaj način.

"Logičo pitanje je možemo li početi raditi na nacionalnom pomirenju provocirajući neizbježni konflikt koji prijeti samo da poveća postojeće razlike", upitao je ruski predstavnik.

On je ukazao i na činjenicu da pismo koje je uputio sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko nije podijeljeno članovima Vijeća čak tri sedmice, sve dok Rusije nije reagirala.

Sastanku prisustvuje i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković čije se obraćanje očekuje.