"Dovde mi je došlo"
95

Rimac otvoreno progovorio: Ne moram biti ministar, ali neću biti šugo koji neće ništa napraviti

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac danas je na konferenciji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu otvoreno govorio o brojnim problemima nakon što duži period nije odgovarao na brojne novinarske upite.
Jedno od glavnih pitanja je neimenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na funkciju prvog čovjeka KCUS-a.

Kako je rekao, nema nijedan razlog da on ne bude imenovan već da se to nije desilo jer "nije po zakonu i procedurama".

"Najsretniji bih bio da to nije ispalo kako je, ali moram čuvati sebe. Dobio sam prijetnje i tri krivične prijave ako dam saglasnost da će to ići", rekao je on.

Dodao je kako je stigao iz mirne sredine i života te da mu je ostalo godinu i po dana do penzije te je podcrtao da samo želi poštivanje zakona.

Ministar kaže da mu je neobično kada neko kaže da "Rimac ne da". Napominje kako je Vlada FBiH na potezu.

"Potpisao sam i stojim lično iza toga. Razlozi zbog kojih je uskraćena prethodna saglanost, išlo se na brizinu, neorganizirano i nije bilo dogovora. Da se malo 'stalo na loptu', moglo je sve biti drugačije i da se ne ide u javnost. Sada je to već problem, otišlo se dobro u krivo i sad to treba ispravljati" poručio je Rimac.

Više puta je ponovio kako "ne pripada nikome" niti ikakvom kriminalnom miljeu.

Novinari su ga pitali zašto tek sada, od osnivanja Vlade FBiH, govori o problemima s kojima se susreće.

"Kao član Vlade ja moram bježati od vas, a nemam razloga da bježim ni od koga na kugli zemaljskoj. Moram bježati jer neke stvari kao ministar nisam uspio da uradim preko Vlade. Ne mogu biti član Vlade i govoriti protiv te vlade, ali ću se sigurno boriti protiv načina rada ove vlade. To je jedini razlog što sam bježao od vas (op.a. novinara)... U normalnom svijetu bi ljudi dali ostavku. Ja da dam ostavku, pala bi Vlada jer sami znate kako je ona sastavljena. Dovde mi je došlo...Nemam prostora, ali ću se boriti. Ja ne moram biti ministar, ali neću biti šugo koji neće ništa napraviti", poručio je ministar Rimac.