U kontaktu s Ankarom
16

Rusija pozvala na momentalni prekid vatre između Armenije i Azerbejdžana

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je danas pozvala Armeniju i Azerbejdžan da momentalno prekinu sukobe u Nagorno-Karabahu i pokažu maksimalnu uzdržanost u ovoj krizi.

"Pozivamo obje strane, vanjske i unutrašnje, da pokažu maksimalnu uzdržanost, uključujući retoriku. Nephodno je biti oprezan što je moguće više da bi se momentalno postigao prekid vatre i ostvario povratak za pregovarački sto", rekao je novinarima zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko.

Ruski predsjednički glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva u bliskom kontaktu s Ankarom povodom tenzija u tom regonu, prenio je "Sputnjik".

"Ministarstvo vanjskih poslova jučer je bilo u kontaktu s Ankarom. Dakle, ruska strana održava potpuni kontakt", rekao je Peskov novinarima na pitanje da li ruski predsjednik Vladimir Putin planira razgovarati telefonom s turskim liderom Recepom Tayyiipom Erdoganom.

Sukobi između Azerbejdžana i Armenije izbili su jučer, a Jerevan i Baku se međusobno optužuju za izazivanje neprijateljstava. Azerbejdžan je proglasio djelimičnu mobilizaciju, a Armenija potpunu.