Vojna saradnja
44

S Turskom potpisan sporazum kojim će biti osigurano 45 miliona KM za bh. odbrambeni sektor

B. R.
Sifet Podžić i Hulusi Akar (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)
Sifet Podžić i Hulusi Akar (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je danas u Ankari potpisao Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji s Turskom, kao i protokol o finansijskoj pomoći. Time je osigurano 200 miliona turskih lira ili 45 miliona KM za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Kako su saopćili iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, u ime Vlade Turske navedene dokumente potpisao je turski ministar odbrane Hulusi Akar, a njihova implementacija trajat će narednih pet godina.

Implementacijski protokol utvrđuje, kako su naveli, i načela za provođenje dijela finansijske pomoći u iznosu od 3,5 miliona turskih lira koju Vlada Turske donira odbrambenom sektoru Bosne i Hercegovine i to za potrebe obuke i kurseva za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Turskoj.

Ovim je, kako su istakli, osiguran nastavak procesa modernizacije Oružanih snaga, a samim tim i dobar osnov za jačanje kapaciteta i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga za izvršenje zakonom definiranih zadataka i dostizanje većeg nivoa interoperabilnosti s NATO snagama.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga predvođena ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem boravi u službenoj posjeti Turskoj od 2. do 6. marta.

Prije potpisivanja navedenih dokumenata ministri su tokom službenog susreta, kako su naglasili, razgovarali o aktuelnim dešavanjima i bilateralnoj odbrambenoj saradnji.

Ministar Podžić se zahvalio ministru Akaru na pomoći i podršci koju Turska pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, posebno u pogledu dugogodišnje finansijske pomoći, omogućavanjem školovanja bosanskohercegovačkih kadrova u vojno-obrazovnim ustanovama Turske, na doprinosu u očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, pomoći u procesu euroatlantskih integracija, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Također, ministar Podžić je kolegu Akara upoznao sa trenutnim statusom dokumenta "Program reformi Bosne i Hercegovine" i stepenom realizacije zadataka iz odbrambenog resora.

Naglasio je značaj implementacije dokumenta "Pregled odbrane" i "Plan modernizacije Oružanih snaga" kao sastavni dio ovog dokumenta, čijoj će bržoj implementaciji značajno doprinijeti i realizacija danas potpisanih dokumenata o vojno-finansijskoj pomoći.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svoje aktivnosti nastavlja u popodnevnim satima kada će, u skladu sa planom, posjetiti Vojnu akademiju kopnenih snaga Turske u Ankari, gdje će se susresti sa kadetima iz Bosne i Hercegovine, ali i sa zvaničnicima ove vojno-obrazovne ustanove.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine se nalaze i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Turskoj brigadir Željko Drljača, saopćili su iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.