Koji je pravi cilj?
80

Šabanović: Ne mislim da je Krešić stvarni kandidat, ime se pojavilo da se javnost bavi s njim

F. H.
Foto: FENA
Foto: FENA
Potpredsjednik Komisije za informisanje Haris Šabanović (SDA) je nakon današnje sjednice komentarisao proces izbora kandidata za članove Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici Komisija za informisanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je većinom glasova zaključila da se proces izbora kandidata za članove Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine ne odvija u skladu s važećim zakonom.

Također, zaključili su i da bi u cijeli slučaj treba aktivno da se uključe Ured visokog predstavnika u BiH i nadležno tužilaštvo, a sve ove zaključke, donesene sa šest glasova 'za', tri 'protiv' i jednim uzdržanim, Komisija će uputiti Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Šabanović navodi da se prema zakonu treba birati jedan član Upravnog odbora godišnje, ali da iako je Radio-televizija FBiH došla u krizi rješenje toga nije da se krši zakon.

"To je problem u zakonu, pa hajmo onda da taj zakon bajpasujemo, da donesemo novi zakon gdje će biti u redu da se odjednom imenuje. Suština ovakvog zakona je bila da onemogući političku kontrolu nad javnim servisom. Sad se kaže nije bitan zakon, nama se žuri. To je toliko puta viđeno od SDP-a i njihovog načina vladanja da to postaje zabrinjavajuće. Mi želimo da se ovo samo vrati u zakonske norme", kaže Šabanović.

On poručuje da se može po hitnoj proceduri donijeti zakon kao što će za dva dana biti zasjedanje za sjednicu o hitnim zakonima vezanim za Federalni MUP, on tvrdi da se zakon o Javnom RTV servisu može u hitnoj proceduri izglasati i onda se imenovati Upravni odbor po zakonu.

"To je zakonito rješenje, ne možemo svaki put kad nam se žuri svaki put staviti zakon ad acta. To je uradio Christian Schmidt, nije mu se svidio Ustav FBiH i stavio ga je ad acta, to je za mene smak svijeta. Isto i ovdje je smak svijeta, da svaki put kad se žuri zakon se stavlja ad acta. Donesi novi zakon koji će staviti taj zakon po strani, a ne praviti se da zakon ne postoji", kazao je Šabanović.

Šabanović kaže da Zorana Krešića nije komentarisao niti ga je vidio kao kredibilnog kandidata za ovu poziciju.

"Trenutak je taj da se prije 10 dana pojavio snimak u medijima gdje on govori o disoluciji Bosne i Hercegovine, o razbijanju Federacije. Taj snimak nije bio u eteru ni 2016. godine ni ranije i sad je taj snimak povod, što diskreditira i mijenja situaciju i baca sjenku i na Večernjakov pečat i ranija imenovanja", prokomentarisao je Šabanović to što je 2016. godine SDA podržala imenovanje Zorana Krešića u UO BHRT-a.

Šabanović je istakao da ne misli da je Krešić stvarni kandidat za ovu poziciju nego da je kandidovan kako bi se javnost bavila sa njim, a da u pozadini prođe imenovanje koje je "u suštini nezakonito", i da misli da je to suština zašto se ime pojavilo u eteru.

Poručio je da ne misli da će mišljenje Komisije pokolebati vladajuću većinu i da su oni zacrtali pravac, ali zaboravljaju da će mandati proći i da ako se nešto nezakonito uradilo da to neće proći.

"Mandat i imunitet će proći, ali će neko za godinu ili dvije moći sjetiti da se uradilo nešto zakonito. Mislim da taj segment ljudi olako shvataju", zaključio je Šabanović.