Festina lente
28

Saga o kineskim respiratorima se nastavlja: FUCZ tek danas raspisuje tender za izbor servisera

S. H.
Sjedište Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Sjedište Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Stotinu kineskih respiratora koje je Federacija BiH preko poljoprivredne firme Srebrena malina nabavila još u aprilu do danas nisu raspoređeni zdravstvenim ustanovama te je još uvijek više pitanja nego odgovora.

Afera u kojoj su po nekoliko tačaka osumnjičeni čak i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak te vlasnik poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić još uvijek čeka pravosudni ishod.

Festina lente

Kupljeni respiratori smješteni su u skladište Hercegovinalijeka u Rajlovcu kod Sarajeva i čekaju da budu raspoređeni zdravstvenim institucijama prema potrebi. Za Klix.ba je potvrđeno da bi FUCZ tek danas trebao raspisati tender za odabir servisera koji će preuzeti brigu o instaliranju kupljenih respiratora, obuku kadrova za njihovo korištenje i sve drugo što se podrazumijeva da bi se ti medicinski aparati stavili u funkciju.

Paralelno s druge strane saznajemo da odbrana osumnjičenih u ovoj aferi namjerava angažirati stranog vještaka koji će analizirati kupljene respiratore, s obzirom na to da ne prihvataju i ne priznaju vještačenje koje je uradilo Tužilaštvo BiH.

A vještak Tužilaštva BiH je vještačenje uradio neposredno nakon pokretanja istrage uvidom u kupljene aparate. U međuvremenu je vjetar u leđa onima koji osporavaju aferu dao Institut za mjeriteljstvo koji tvrdi da se kupljeni respiratori mogu koristiti i kao stacionirani i to na osnovu dokumentacije proizvođača respiratora.

"Kontraofanziva"

Trenutno stanje je takvo da se medicinske ustanove ne otimaju pretjerano za ove kineske respiratore. Ipak, na sceni je takozvana "kontraofanziva" tako što se pokušava nametnuti kontekst krivice tužilaštva, a mediji koji su redovno pratili sva dešavanja u vezi s aferom etiketirati. U medijskom prostoru se postepeno spinuje priča o navodnom pripremanju tužbe kineske firme kojoj je navodno narušen ugled.

Iz Tužilaštva su prije nekoliko dana potvrdili da istraga još uvijek traje, što bi trebalo dovesti do optužnice. Kamen u cipeli odbrane nesumnjivo predstavljaju predstojeći izbori i nikako im ne bi odgovaralo da se premijer Novalić nađe u optužnici. Stoga se i spomenuta "kontraofanziva" može posmatrati u tom kontekstu, prebacivanje loptice (krivice) u tuđe dvorište.