Potvrđeno za Klix.ba
0

Saga u vezi aparata za zračenje u Tuzli: UKC odgovorio na žalbu, građani najavljuju protest

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Nastavlja se saga vezano za nabavku aparata za zračenje onkoloških pacijenata u Tuzli, a nakon uložene žalbe, tamošnji Univerzitetski klinički centar uputio je odgovor. U međuvremenu, građani se neformalno organiziraju te za subotu najavljuju proteste.

Već godinu i po dana Univerzitetski klinički centar u Tuzli nema linearni akcelerator i prateće uređaje, neophodne za radioterapiju onkoloških pacijenata.

Nekoliko pokušaja nabavke opreme je propalo zbog ustaljene matrice po kojoj se javni poziv objavi, izabere najpovoljniji ponuđač, a konkurent uloži žalbu.

Tako je bilo i u okviru posljednjeg tendera, na koji su se prijavile dvije firme i to Inel-Med d.o.o. Mostar i MSG d.o.o. Tuzla. Za najpovoljnijeg ponuđača izabrana je mostarska kompanija, dok je ona iz Tuzle odbijena.

Kako su kazali iz UKC-a Tuzla, MSG d.o.o. Tuzla je od strane Komisije za javne nabavke ocijenjena kao nepravilna, iz razloga što ne zadovoljava sve uvjete postavljene u tehničkoj specifikaciji navedenoj u tenderskoj dokumentaciji.

Međutim, kompanija iz Tuzle je uložila žalbu.

"Univerzitetski klinički centar Tuzla zaprimio je žalbu od strane MSG d.o.o. Tuzla, zastupanog po punomoćniku Sanelu Neziriću", istaknuli su iz tuzlanskog UKC-a. Inače, iz ove zdravstvene ustanove su uputili odgovor Uredu za žalbe, bez da javnosti saopćavaju detalje.

Dok traje saga vezano za nabaku visokosofisticiranog uređaja, neformalna grupa građana priprema protestno okupljanje, koje je najavljeno za subotu.

Vrijedi kazati da je nabavka linearnog akceleratora, CT simulatora i fantoma koji se koriste za takozvano zračenje onkoloških pacijenata i u fokusu rada istražitelja Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Obimna dokumentacija je ranije izuzeta iz kliničkog centra i u toku je njena analiza u okviru formiranog predmeta.