Bivši direktor Agencije
16

Salčin: Profesionalni žalitelji su samo posljedica, gasimo vatru dok požar bukti negdje iza nas

I. Sa.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Profesionalni žalitelji u javnim tenderima su već neko vrijeme jedna od glavnih tema u Bosni i Hercegovini. Tim povodom smo razgovarali s bivšim direktorom Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine Dženanom Salčinom.
Kako funkcionišu profesionalni žalitelji? Oni se žale na sve iako se time ne bave kako bi reketirali one koji su stvarni ponuđači na tenderu, ali i kako bi stopirali određenu nabavku.

Direktor Agencije za javne nabavke Tarik Rahić i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović su ranije predstavili načine rješavanja ovog problema, navodeći da treba uvesti obavezne naknade za podnošenje žalbe i "crne liste" onih koji zbog toga ni ne mogu učestvovati u tenderskoj proceduri.

Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH, smatra da profesionalni žalitelji nisu najveći problem, već samo posljedica. Kako je rekao za Klix.ba, potrebno je riješiti uzrok ovoga problema jer većina tih žalbi bude usvojena.

"Država ponovo bježi od toga jer treba uložiti u edukaciju, profesionalizaciju. Imate podobne, a ne sposobne kadrove. Ako se tenderska dokumentacija pravi tendeciozno, normalno da će biti izražena žalba", navodi Salčin.

Pojašnjava da svakako postoje i "profesionalni žalitelji", ali da je manji broj takvih.

"Godišnje u BiH imamo 40.000 postupaka gdje se potroši četiri, četiri i po milijardi KM. Samo 10 posto prođe kroz monitoring postupaka javnih nabavki i sada je i to problem", napominje.

Agencija za javne nabavke radi monitoring, ali ima nekoliko ljudi, a 40.000 postupaka, navodi on. Trebali bi se svi procesi digitalizovati, a za to je potreban novac koji Vijeće ministara obično ne može dati, kaže Salčin.

Zakoni su dobri, potrebna samo dorada

On smatra da su zakoni u našoj zemlji dobri, ali da ga neki ne poštuju.

"Ima lijeka, a jedan od njih jeste da se rješava svaka žalbu koja dođe do Ureda. Naplatite prinudnom naplatom, kako Uprava za indirektno oporezivanje naplati. Ili da se uz žalbu pošalje dokaz o uplati i riješili smo taj dio problema", pojašnjava nekadašnji direktor Agencije.

O prijedlogu stavljanja na "crnu listu", kaže da je nemoguće te teško provodivo.

"Zašto bi neko išao na crnu listu ako se žalio pa sutra i odustao od žalbe? Riješite, uz žalbu nek' se šalje naknada", dodaje.

Kada se pokreće postupak, napominje Salčin, uvijek se žuri nekome.

"I onda je izjavljena žalba advokata, naknada je 500 KM, onda kažu usvoji te žalbe samo nek' postupak ide dalje", napominje.

Smatra kako je pravi problem u lošoj tenderskoj dokumentaciji.

"Smatram da zakon nije problem, treba se doraditi, ali nisu profesionalni žalitelji toliki problem. Možda su namjere današnjih prijedloga bile dobre, ali stvari treba nazvati pravim imenom. Ne pravite od miša slona. Od 40.000 postupaka, pregleda ih se 10 posto. Oni koji prođu se smatraju da su uredu, a smatram da nije samo se niko nije žalio ili je u pitanju dogovorna ekonomija jer je došla samo jedna ponuda", rekao je Salčin.

Zaključuje kako su najveći problemi u javnim nabavkama priprema postupaka te realizacija ugovora.

"Ovaj problem treba studioznije riješiti jer ovako gasimo vatru dok požar bukti negdje iza nas", poručio je Salčin.