Odluka NSRS
78

Salkić o vraćanju grba s dvoglavim orlom: Žele privikavati građane da su dio Srbije, a ne BiH

FENA/Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS-a, kojim se predviđa vraćanje u upotrebu grba Nemanjića i himne "Bože pravde".
Poslanik u NSRS Ramiz Salkić je izjavio za Fenu da je usvojen nacrt zakona koji će ponovno doći na raspravu u Narodnoj skupštini.

"Mi ćemo ponovno ukazati na neprihvatljivost da ono što je zabranjeno odlukom Ustavnog suda i proglašeno kao diskriminirajuće postane dio manifestacija, dio aktivnosti koje će se provoditi na različitim mjestima", kazao je Salkić.

Istaknuo je kako je neprihvatljivo da grb, koji je od strane Ustavnog suda proglašen diskriminirajućim, da se pojavljuje na bilo kojem mjestu u entitetu RS. Isto tako, dodao je da je neprihvatljivo izvođenje himne "Bože pravde".

"Ovdje se pokušava stvoriti ambijent i okolnosti u kojima će se legalizovati ikonografija koja je svojstvena Srbiji, da bude prihvatljiva na prostoru ovog entiteta i da se stvara osjećaj da je ovaj prostor zapravo Srbija i da se, na neki način, stanovništvo u ovom entitetu privikava da je u Srbiji, da nije dio BiH. Posebno imajući u vidu činjenicu da se apsolutno izbjegava isticanje državnih obilježja na bilo kojoj manifestaciji, u javnom prostoru, na mnogim javnim ustanovama. Tako da je ovdje jasna tendencija da se kroz ovaj zakon ojača prisustvo Srbije i stvori osjećaj pripadnosti ovog entiteta Srbiji", mišljenja je Salkić.

Upitan šta se može učiniti ukoliko zakon u konačnici bude usvojen u NSRS, Salkić je odgovorio da će biti iskorišteni svi mehanizmi koji su na raspolaganju u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda i pred Ustavnim sudom ovog entiteta, ali i pred Ustavnim sudom BiH, kako bi se ukazalo na činjenicu da se pokušava odluka Ustavnog suda izvrgnuti ruglu i da se, bez obzira na postojanje odluke Ustavnog suda i proglašenja diskriminatorskim ovih obilježja, ona ponovno stave u upotrebu i budu dio prostora u kojem mi živimo.

Podsjetimo, NSRS je glasovima većine zastupnika usvojio izmjene Zakona o grbu kojim se uvodi tzv. grb Nemanjića s dvoglavim orlom.

Također, navedeno je kako se vraća himna Bože pravde koju koristi i Srbija.

Izmjene zakona su usvojene većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a. Očekivati je da će izmjene biti osporene pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Zakon je usvojen sa 56 glasova, za tri glasa protiv i bez suzdržanih glasova.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasio za neustavnim grb Republike Srpske, a nakon toga je NSRS-a 2007. godine umjesto grba usvojila amblem sa slovima RS. Neustavnim je proglašena i himna RS-a.