Elektroprivreda BiH
115

Sanel Buljubašić: Ovakve situacije sa strujom moguće i u budućnosti, nezahvalno je sada tražiti krivce

V. K.
Sanel Buljubašić (Screenshot: FTV)
Sanel Buljubašić (Screenshot: FTV)
Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić govorio je o današnjem kolapsu elektroenergetskog sistema te je rekao kako je sada situacija stabilna.

U razgovoru za Dnevnik 2 Federalne televizije, Buljubašić je rekao kako je sada u opticaju 730 megavata te je izrazio nadu kako će u narednih nekoliko sati u pogon u potpunosti biti puštene i Termoelektrana Tuzla.

"Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji - čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u Elektroprivredi koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema danas besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo danas desilo", rekao je Buljubašić.

Poručio je i kako su ovakve situacije moguće i u budućnosti te da je zbog toga potrebno voditi važnost o stabilnosti energetskog sistema.

"Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi - 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar Elektroprivrede BiH", poručio je Buljubašić.

Na kraju razgovora Buljubašić je rekao kako bi u ovom trenutku bilo nezahvalno tražiti krivce.

"Jako je bitno naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu Elektroprivreda BiH jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno - pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu”, rekao je Buljubašić.