HDZ-ova ministrica
230

Sanja Vlaisavljević podijelila 687 hiljada KM institucijama kulture, ubjedljivo najviše ide za Mostar

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Federalno ministarstvo kulture i sporta na čijem je čelu Sanja Vlaisavljević odlučila je institucijama kulture u ovom bh. entitetu raspodijeliti 687 hiljada KM.

Sva sredstva su bespovratna na osnovu Javnog poziva "Transfer za institucije znanosti i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu".

U nastavku možete pogledati za koje projekte su tačne ove institucije dobile novac, ali bi bilo interesantno i čuti koji su kriteriji bili te na osnovu čega je stručna komisija odlučila koji projekat će dobiti koliko novca.

Odlukom ministrice koja je u Vladu FBiH stigla na prijedlog HDZ-a, najviše novca ide Sveučilištu u Mostaru kojem će pripasti 135.000 KM. Potom slijedi Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru - 100.000 KM (projekat Kazališni mostovi).

Akademija nauka i umjetnosti BiH će dobiti 62.000 KM, a Narodno pozorište u Sarajevu 61.000 KM.

Po 30 hiljada će dobiti Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno (Osiguranje kontinuiteta rada i održavanje djelatnosti na dostignutoj razini u 2024. godini), Franjevački muzej Tomislavgrad (Podrška u redovnom radu i razvoju i razvoju programskih aktvinosti), Kulturno informativni centar Tomislavgrad (Održavanje djelatnosti na dostignutom nivou i njezina tradicijska osnova) i Javna ustanova za informiranje i kulturu "Dom kulture" Žepče (Njegujmo našu kulturu).

Foto: Istraga.ba
Foto: Istraga.ba
Foto: Istraga.ba
Foto: Istraga.ba
Foto: Istraga.ba
Foto: Istraga.ba

Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) idu 23.000 KM, a Kinoteci BiH 10.000 KM.

Bosansko narodno pozorište će dobiti 20.000, kao i Narodno pozorište u Mostaru i Tuzli. Umjetnička galerija BiH će se zadovoljiti sa 18 hiljada KM, a Pozorište lutaka u Mostaru sa 14.000 KM.

Sarajevskoj filharmoniji pripast će 20.000 dok će Simfonijski orkestar u Mostaru dobiti 29.000 KM (Viva Mozart!), a KSC Bugojno 10.000 KM.

U narednim danima bit će zanimljivo vidjeti da li će radnici institucija kulture reagovati na ovakvu raspodjelu blizu 700 hiljada KM odnosno da li će se zapitati da li su iznosi zaista opravdani te da li su neke institucije nezasluženo zapostavljene, a određene privilegovane kada dobijaju po 30 hiljada KM samo za, naprimjer, "osiguranje kontinuiteta rada".